Blodsugerne

Nå snakker Rødt om parasitter igjen. Er Raymond Johansen enig med sin samarbeidspartner?

Publisert Sist oppdatert

Rødts Bjørnar Moxnes kommer i Dagbladet onsdag 2. november med et karakterdrap på alle som driver kommersielle barnehager. Han kaller dem både "parasitter" og "feige". Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte over Moxnes' argumentasjon.

For det første: Tror Moxnes at foreldre er komplett ignorante, uten anelse for hvordan deres barn har det i barnehagen? Det kan virke sånn, ut fra den elendighetsbeskrivelsen han gir av private barnehager. Private barnehager – både i Oslo, Bergen, Norge, Sverige og Danmark – er bedre likt blant foreldre enn de offentlige. Det viser brukerundersøkelser år etter år. Dessuten har de private lavere sykefravær, noe som er et stort gode både for barna og de ansatte. Bare spør foreldre med barn i kommunale barnehager hvor de ikke tar seg råd til vikarer ved sykefravær.

For det andre: Rødt fremviser en naiv tro på at det står en hær av ideelle aktører klare til å drive barnehager uten å tjene penger på det. Selvsagt er det flott om flere ideelle aktører kommer på banen, men vi forventer da ikke at noen skal utføre andre samfunnskritiske oppgaver, som innebærer å risikere egne penger, uten kompensasjon. Rødt tar – så vidt jeg vet – ikke til orde for at de som bygger veiene våre eller produserer maten vår eller tar vare på helsa vår skal gjøre investeringer uten mulighet for å få noe igjen for det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her