Lederskap etterlyses

Politikerne vet at vi må kutte i sykelønna. Men de tør ikke. Kanskje kan de oppmuntres av at halvparten av folket i Dagbladets ferske måling går inn for kutt.

Publisert Sist oppdatert

For meg har sykelønnsordningen i lang tid vært selve beviset for at vi har valgt oss rævdiltere som politikere her i landet. Folk som ikke tør å gjøre det riktige, men søker minste motstands vei, smurt av oljefondet. Det var en viktig grunn til at jeg i fjor meldte meg ut av Høyre etter 18 års medlemskap. Jeg har tidligere skrevet om politisk lederskap og etterdilting.

Norge er det eneste landet i verden der det ikke skal lønne seg å jobbe, dvs. at staten har bestemt at sykelønna skal være 100 prosent av det du tjener når du jobber (opptil 6 G). Derfor har vi også uvanlig stort sykefravær, og det har nesten ikke rikket seg etter 2005.

Det finnes to høyrepartier i verden som støtter en slik ordning. De sitter i den norske regjeringen. Begge mente noe annet for noen valg tilbake, men stadig økende tilførsel av oljedop har gjort dem avhengige og feige. NHO tør heller ikke røre ordningen, mens Virke har markert seg som kuttilhengere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her