NYHET

Owe Ingemann Waltherzøe er initiativtaker til Industri- og næringspartiet (INP). Foto: H. Furre

– Dersom det er nostalgi å gi stabilitet til industri- og næringslivet, da er vi nostalgipartiet

Owe Ingemann Waltherzøe er initiativtaker til Industri- og næringspartiet (INP). Han mener Norge skal fortsette å være verdens beste land for oljearbeidere, og sier nei til vindkraft på land. Nå vil partiet hente velgere fra et Frp med skivebom i avgiftspolitikken og et Arbeiderparti som har blitt for grønne.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke første gang konserntillitsvalgt for YS-forbundet Equinor SAFE, Owe Ingemann Waltherzøe, snakker høyt på vegne av norske oljearbeidere. I 2011 trakk han seg som hovedverneombud i Statoil, men mente konsernsjef Helge Lund heller burde gått. Tidligere i år ønsket han Riksrevisjonens refs av Petroleumstilsynet måtte få konsekvenser for tilsynssjef Anne Myhrvold. Sånn ble det ikke. I mars fikk Myhrvold fornyet tillit i statsråd. Hun sitter nå på nytt åremål i stillingen.

Nå tar Waltherzøe neste steg, fra å be folk gå av, til å selv gå på, som partileder. Han må bare samle inn nok underskrifter først. Det trengs 5000 for å starte et parti.

– Vi har samlet inn 1200 underskrifter, bare siden onsdag sist uke. Det strømmer inn fra hele landet. Overraskende mange næringslivsledere fra små- og mellomstore bedrifter sender sin støtteerklæring. Dette er et parti de virkelig har ventet på.

Ønsker samarbeid med Sp

Til VG sier NHO-sjef Ole Erik Almlid at bedriftsledere sitter med hjertet i halsen hvert år når statsbudsjettet legges frem. Manglende forutsigbarhet har blitt norske bedrifters største utfordring. Det samme sier bedriftslederne som kontakter Waltherzøe. Han kontaktes av alt fra leverandører til oljebransjen, til aktører innenfor detaljhandel.

– Ap er borte som den trygge, stabile støtten industri- og næringslivet i Norge alltid har hatt, sier Waltherzøe. Han mener at Høyre samtidig går mot et mørkere blått landskap.

– Vi føler ikke vi har representanter på Stortinget lenger. En leder fra en databedrift i Finnmark, skrev at med etableringen av Industri- og næringspartiet (INP), ser det endelig ut til å lysne.

Men det vil ta litt tid. Waltherzøe tror regjeringsplass i 2021 kan bli en noe hard match for et ikke ennå oppstartet parti. De neste årene skal de ligge i politisk trening som opposisjon. At det derimot er rom for et parti som INP, tviler den kommende partilederen ikke på.

Til NRK har du sagt at det ikke er tilfeldig at Senterpartiet gjorde et brakvalg i høst. Er Sp et parti INP kan hente velgere fra?

– Vi har mye til felles med Sp, men kommer ikke til å bli noe senterparti. Jeg gleder meg til å arbeide med Trygve Slagsvold Vedum. Vi har mange felles treffpunkter.

Watherzøe trekker frem Sp-lederen som en fyr han har stor sansen for. De fighter også begge for grupper som i dag er utsatt i klimadebatten, oljearbeidere og bønder.

Rekrutterer frustrerte Frp-velgere

– En ønsket samarbeidspartner er dermed valgets distriktsvinnere, men hvilke partier kan dere hente velgere fra?.

– Jeg ser alt nå et ras fra Frp og Ap, til oss. Det er mange frustrerte Frp-velgere som har ventet på et initiativ som dette. Utrolig mange av dem som ser ut til å bli våre kjernevelgere, kommer fra disse to partiene. Frp har tatt en skivebom på skatte- og avgiftspolitikken. Med Frp i regjering har en klart å sette ny europarekord i bompengefinansiert veibygging. Bompengene har blitt en ny melkemaskin for de norske partiene, uten å pløye pengene tilbake i veier. Bompengene eskalerer i en nærmest ukontrollert fart.

Watherzøe understreker at han ikke noensinne kommer til å samarbeide med noe parti som vil avvikle noe som helst av industri- eller næringer i Norge. Han er totalt imot politisk styrt avvikling av alle næringer, inkludert pels. Og en storforbruker av absolutte påstander.

– Skal det politisk avvikles, må det følge med ressurser. Når er ikke jeg en forkjemper for pels, men man kan ikke bare slippe en hel næring ut i luften på den måten. MDG ønsker en avviklingskommisjon for oljenæringen, og dette kan jeg bare love med en gang: får INP noe vi skal ha sagt i 2021, er det første vi skal gjøre, å starte en avviklingskommisjon for avviklingskommisjonen.

Waltherzøe har vært aktivt siden han var i AUF i Telemark, men mener Ap har forvitret over mange år. Partiet tas over av folk med en helt annen bakgrunn og arbeidslivserfaring enn det vi trenger, mener han.

– Forvitringen har pågått de siste femten tjue årene. Ap har færre og færre Thorbjørn Berntsen-politikerne, politikere som kan si fra med tyngde. Partiet mister arbeidslivserfaringen som er viktig dersom en skal drive politisk bra arbeid for hele landet.

– Så nå har du meldt deg ut? Etter førti år?

– Ja, med blandede følelser. Vil en ha en endring, går en jo inn i partiet for å få til endringen, ikke ut.

Da han meldte seg ut, fikk Waltherzøe en telefon om at det var fryktelig synd at han meldte seg ut. Han fikk spørsmål om han ikke heller ville bli i partiet, men takket nei.

– Mens fremtidens politiske landskap vil handle om industri, teknologi, utvikling, miljø, utdanning og kompetanse, står både Ap og Høyre igjen på perrongen, sier han. Det må legges til rette for i Norge på en helt annen måte enn i dag.

Et nostalgiparti

– Førsteamunensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, sier til Nettavisen at det er omvendt. Dere er ikke et parti for fremtiden, men et nostalgiparti. Hva sier du til det?

– Dersom det er nostalgi å tilbakeføre stabilitet til industri- og næringslivet i Norge, da er vi nostalgipartiet. Og hadde vi fått en krone hver gang vi får såkalte eksperter til å høre om hva som går og ikke går, kontra hva vi har fått til i dette landet, så er det vel ikke akkurat ekspertene som skal stå for mye av framtida. For dette er et folkeopprør. Det merker jeg på interessen rundt partiet.

På tre dager har INP fått tusen følgere på Facebook, og Watherzøe beskriver engasjementet på siden som høyt. Den offentlige Facebook-gruppen, Industri- og næringspartiet (INP), har per 7.oktober, 8538 medlemmer. Her beskriver den påtroppende partilederen at initiativet er tatt av ham selv, men ikke uten å ha diskutert inngående med veldig mange i det industrielle, såvel som næringslivsmiljøet i Norge. Bare de to siste døgnene, har 3500 nye medlemmer strømmet inn.

– Jeg tror Tuastad bommer ganske dyktig om han tror dette er et blaff, sier Waltherzøe. Ap og Høyre skjønner ikke meningmann. Hvorfor lefler de så langt ute til høyre, og så langt ute til den grønne siden?

– Men sånn er ikke du. Du går for å bli partileder?

– Ja, jeg kommer iallefall til å være til å begynne med, og så får en demokratisk prosess velge en leder etterhvert.

– Men en sak jeg lurer på. I 2019: er partinavnet sexy nok?

– Partilederen er sexy nok. Navnet kommer til å forbli INP, men vi jobber med logo og har fått en fem-seks veldig gode forslag, men til nå gjenspeiler de ikke partiets profil. I Norge er vi veldig opptatt av å sette partier og opponenter i fargebåser. Å sette folk i fargebåser er å blinke seg ut en meningsmotstander, men vi ønsker ikke å settes i bås. Det er derfor vi kaller oss et blårødt parti. Vi har politikk både i det røde og blå landskapet.

Vindkraft på land er groteske inngrep.

På spørsmål om hvilke energikilder Norge bør satse på, trekker han frem olje og gass, men også havvind der Equinor nylig dro i land verdens største havvindkontrakt, verdt 100 milliarder. Equinor skal, sammen med britiske SSE, bygge ut Dogger Bank, verdens største park for havvind. Sommeren 2019 dro de i land en annen gigantkontrakt, da de fikk avtale med New York om bygging av en park utenfor Long Island. Denne kontrakten var verdt 25 milliarder kroner.

– Det vi er gode på, for tiden, er olje og gass. Vi har også etterhvert, gjennom Equinor, blitt verdensledende på å levere havvind utenfor kysten til landene som trenger fornybar energi. Vi er for å bygge vindkraftverkene nær markedene de skal levere til. INP kommer ikke til å støtte vindmøller på land i norsk natur. De groteske irreversible inngrepene som vindkraftverkene påfører norsk natur, er av en sånn sort at historien kommer til å angre på alle konsesjonene som alt er gitt.

Waltherzøe støtter folk på Frøya i kampen mot vindkraftverkene, og mener dette er et kroneksempel på hvordan en feilslått konsesjonstildeling kan gis. Han peker på at NVE også har fratatt kommunene selvråderett.

– Det verste er at vi har ikke bruk for dem heller (vindkraftverkene, journ.anm). Vi har mer enn nok strøm i Norge om vi oppgradere de gamle vannkraftturbinene som nå er femti seksti år gamle. Nye turbiner har en helt annen effektivitet.

Waltherzøe ser heller ikke vitsen med å ha kraftverk høyt oppe i det høye nord, som deretter skal levere strøm som brukes i Europa.

– Det er hinsides all fornuft. Bare tapet i kablene over til kontinentet, er på over tjue prosent, noe som tilsvarer et middels norsk vindkraftverket på land.

Norge best for oljearbeidere

– Det har vært en del fokus på oljeskam her i Norge. Hvor er drømmestedet å være oljearbeider akkurat nå?

– Norge. Her har vi ordna lønns- og arbeidsvilkår. Norsk sokkel er best for arbeiderne, og det skal vi også kjempe for å ta vare på.

– Så til tross for oljeskam er Norge fortsatt best?

– Jeg tror de aller fleste oljearbeidere ikke føler noen skam for å jobbe offshore, ennå, selv om det er enkelte miljøfanatikere som ønsker å påføre en hel yrkesgruppe oljeskam. Den norske oljearbeideren er såpass bevisst og stolt.

– Hva mener du om Greta Thunberg? Kan hun bli oljebransjens Nemesis?

– Nei. Vi skal ha dyp respekt for Thunberg, hun har virkelig tæl, men jeg er ikke enig i at verden går under så fort som hun kanskje har en tendens til å formidle. Jeg tror også markedet vil avvikle oljen lenge før noen miljøbevegelse.

– Og hvis Nemesis er du? Frps?

– Hehe jeg håper ikke jeg er noens. Håper på et fruktbart samarbeid. Et parti som vårt er del av et politisk skifte i Norge. Når politiske partier blir virkelighetsfjerne, tvinger nye alternativer seg frem.

Powered by Labrador CMS