Arbeiderpartiets asylretorikk gir ikke mening

Det er flere enn Sylvi Listhaug som ser seg tjent med lavt presisjonsnivå, deriblant Støre og Barth Eide.

Publisert Sist oppdatert

Etter Listhaugs uttalelser om at «vi bør utfordre» menneskerettskonvensjoner på NRK for et par uker siden, har debatten rast om hva Listhaug egentlig sa, om det er akseptabelt å si noe sånt, og hvem som eventuelt bør ta et oppgjør med det hun har sagt. Arbeiderpartiet har stort sett ikke snakket om annet.

Listhaug sa ikke, som det har blitt fremstilt som, at menneskerettigheter bør settes til side for å internere asylsøkere. Men det hun sa var uklart, og kan tolkes i retning av at hun har liten forståelse for grunnleggende menneskerettigheter. Ettersom Listhaug ikke har sørget for å rydde en slik tvil ettertrykkelig av veien, kan vi bare konstatere at hun ser seg tjent med en slik uklarhet. Det er, i beste fall, spekulativt, og fortjener kritikk.

Men måten Arbeiderpartiet forsøker å «spinne» saken på er ikke stort mer konstruktiv. Mens Jonas Gahr Støre har brukt uttalelsene fra Listhaug som et bevis på at Regjeringen gjør samfunnet vårt kaldere, har Barth Eide i VG forsøkt å forklare hvorfor det er uakseptabelt å «utfordre» menneskerettigheter. Mens Støre har diskutert retorikk, har Barth Eide gitt inntrykk av å diskutere substans og politikk. Men det er bare tilsynelatende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS