SKRÅBLIKK

Filmskapere til sak mot Munchmuseet: – Har stjålet vårt arkitektoniske uttrykk

Munchmuseet i Oslo har blitt stevnet av filmskapere for å ha kopiert arkitektur fra filmene deres.

Publisert

Dette er satire. Ingen virkelige personer ble skadet eller intervjuet under skrivingen av denne teksten.

Skaperne av filmserier som The Matrix, Star Wars, Batman og James Bond mener det er åpenbart at Lambda er tyveri på høylys dag.

– Mine klienter har brukt store ressurser på å utvikle arkitektur som gjør folk deprimert og mister all tro på fremtiden. Gode fremtidsdystopier og troverdige filmskurker står og faller på stygge bygninger. Det er svært skuffende at Munchmuseet har brukt mine klienters arkitektoniske uttrykk uten å spørre om lov, sier Rudy Giuliani, filmskapernes advokat.

For å styrke sin sak gjennomførte saksøkerne en spørreundersøkelse.

– Vi stilte oss opp ved Munchmuseet og bad forbipasserende om å fortelle oss hva bygningen minnet dem om. Ni av ti nektet å se på bygget, så dem fikk vi ikke noe ut av. Men blant det lille mindretallet som orket å ta en kjapp titt, svarte 97 prosent noe fra filmverden. De vanligste svarene var «Dødsstjernen», «Gotham City», «1984», «Imperiet» og diverse Bond-skurker, sier advokaten.

Fornøyd museumsdirektør

For Munchmuseets direktør, Stein Olav Henrichsen, er søksmålet en gladsak.

– Vårt viktigste samfunnsoppdrag er å få folk til å angste like mye som Edvard Munch gjorde da han fikk inspirasjonen til Skrik. Så når vi nå får internasjonal anerkjennelse for innsatsen, kan vi ikke annet enn å sprette champagnen.

Kari Bucher, generalsekretær i Norske arkitekters landsforbund, sier i en kommentar at Norge er verdensledende på grusom arkitektur.

– Ikke bare har vi bygget mange fæle, overprisede bygg på skattebetalernes regning. Vi har også vernet byggene. Folk blir deppa av bygg som Høyblokka i Regjeringskvartalet og Rådhuset og Realfagbygget i Bergen. Men allikevel får ingen rive dem. Det er unikt i internasjonal sammenheng, og noe vi er veldig stolt av.

Hun påpeker at Sovjetunionen lenge var verdensmester i stygge bygg, men at de mistet grepet etter murens fall.

– De begynte å bry seg om at folk skulle like byggene. Klassisk tabbe, sier Bucher.

Seierstro advokat

Munchmuseets advokat, John Christian Elden, er ikke bekymret for søksmålet.

– I Norge har vi et sterkt rettsvern for dem som bygger kjipe bygninger. Hvis filmskaperne vinner frem, kan det true Norges posisjon som verdens beste på dystopisk arkitektur. Denne posisjonen er domstolene opptatt av å verne, sier Elden.

Forhandlinger om forlik

Minerva erfarer at partene nærmer seg et forlik. Filmskaperne skal være villige til å frafalle søksmålet mot at de får bruke Munchmuseet til innspillinger. En anonym filmskaper forteller til Minerva at de gjerne vil bruke bygget.

– Vi må imidlertid i tenkeboksen før det kan bli en realitet. Ingen av våre nåværende filmskurker er onde nok til at de passer til å bruke Munchmuseet som hovedkvarter. Darth Vader når ikke Lambda opp til bølgeblikken engang.

Powered by Labrador CMS