KOMMENTAR

Y-blokka burde fått stå. Alternativet er en like stygg konstruksjon i glass og stål

At noe er dårlig, er ikke et tilstrekkelig argument til ikke å ta vare på det.

Publisert

Det finnes få ting som er verre enn moderne arkitektur. Når det opplyste eneveldet en gang blir innført i Norge, og jeg blir bolig- og bygningsdiktator, vil det meste fra etter 1930 ikke lenger bli bygd: flate tak, frittstående blokker i upersonlige omgivelser, grå og triste farger. Kort sagt vil forbudet omfatte det meste som skiller moderne bomaskiner fra fordums vakre bymiljøer. Du vet, de klassiske bygårdene der moderne storbyeuropeere etter hvert betaler nesten hva som helst for å bo, som i motsetning til moderne boligområder gjør byer til turistattraksjoner.

Likevel har jeg problemer med å forstå entusiasmen som mange imøteser rivningen av Y-blokka i regjeringskvartalet med. Greit, som Kjetil Rolness mener, kan det være fint å bli kvitt ødeleggelsen som fant sted da vi klemte «den overdimensjonerte betongstjernen inn mellom gamle bygg og la en trafikkmaskin under». Det vil kanskje åpne litt opp for den flotte bibliotekbygningen. Men den vil snart stå tom når biblioteket flytter, og en pessimist kan jo mistenke at den selv etter hvert vil bli revet og erstattet med noe moderne og stygt.

Problemet er nemlig at det som kommer opp isteden kommer til å bli minst like ille som Y-blokka. A-blokka, som etter planen skal erstatte den, ser ut som en ganske typisk moderne og «nyskapende» konstruksjon i glass og stål, en skeiv og forvokst utgave av Louvre-pyramiden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS