INNSIKT

Det rapporteres om over to hundre døde inkludert sivile i det mest alvorlige sammenstøtet mellom Armenia og Aserbajdsjan siden 1994.
Det rapporteres om over to hundre døde inkludert sivile i det mest alvorlige sammenstøtet mellom Armenia og Aserbajdsjan siden 1994.

Steile fronter i Kaukasus

I over en uke har det vært trefninger mellom armenske og aserbajdsjanske styrker langs grensen til det armenerne kaller «Republikken Artsakh». Konflikten blir ekstra alvorlig fordi samtlige naboland på hver sin måte har interesser i konflikten.

Publisert

Den aserbajdsjanske offensiven har som mål å ta tilbake mest mulig av områdene som har vært kontrollert av Armenia siden 1995. Den har blitt sammenlignet med «Operasjon Storm» i 1995, der kroatiske styrker gjenerobret den serbiske utbryterrepublikken Srpska Krajina.

Konflikten mellom de to tidligere sovjetrepublikkene har pågått siden sent 1980-tall, altså før Sovjetunionens oppløsning. Nagorno-Karabakh er en stort sett armensktalende enklave, som erklærte seg uavhengig av Aserbajdsjan i 1988 og deretter krevde å bli forent med Armenia.

Siden 1994 har Armenia kontrollert ikke bare Nagorno-Karabakh men også store områder rundt. Mer enn halvparten av dette er en buffersone som aldri var en del av Nagorno-Karabakh. Til sammen omtales de okkuperte områdene som «Republikken Artsakh», og har sin egen president og nasjonalforsamling som ikke anerkjennes av andre enn de tre russiskkontrollerte utbryterrepublikkene Transnistria, Abkhasia og Sør-Ossetia. Artsakh fungerer de facto som en del av Armenia.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her