Arven etter sekstitallet: Et delt USA

I morgen er det 50 år siden Martin Luther King ”hadde en drøm”. Skillelinjene fra borgerrettighetskampen er fremdeles levende i amerikansk politikk og samfunn.

Publisert Sist oppdatert

I morgen er det 50 år siden Martin Luther King ”hadde en drøm”. Skillelinjene fra borgerrettighetskampen er fremdeles levende i amerikansk politikk og samfunn.

Den 28. august er det 50 år siden Martin Luther King Jr. ledet et demonstrasjonstog med 250 000 deltagere under parolen «Jobber og frihet» i Washington DC. Hendelsen er et viktig vendepunkt i amerikansk historie. Afro-amerikanernes tålmodige aktivisme førte omsider til at flere avgjørende lover ble vedtatt, og borgerrettighetsbevegelsen resulterte i store forandringer i det amerikanske samfunnet. For en del amerikanere føltes disse endringene dramatiske og påtvunget av en elite som ikke forsto seg på virkeligheten. Det politiske landskapet som oppsto i kjølvannet av de svartes kamp for flere rettigheter, består av skillelinjer som fortsatt er gjeldende i dag. Amerikansk politikk og samfunnsdebatt framstår ofte som delt i to uten særlig rom for forsoning. Ved å se nærmere på borgerrettighetsbevegelsens etterspill, blir det enklere å forstå det politiske landskapet i dagens USA.

Den hvite motbevegelsenEn av de viktigste omveltningene i amerikansk politikk etter andre verdenskrig er den republikanske overtakelsen av de tradisjonelt demokratiske Sørstatene i presidentvalg. Som en følge av president Kennedys støtte til afro-amerikanerne anså den republikanske presidentkandidaten i 1964, Barry Goldwater, svarte i sør og liberale demokratiske velgere i nord-øst som tapt til demokratene. Goldwater mente at Loven om borgerrettigheter av 1964 var grunnlovsstridig og at segregering var et spørsmål som burde avgjøres av hver enkelt stat. Han stemte mot nevnte lov og argumenterte for at Det republikanske partiet burde konsentrere seg om de hvite konservative velgerne. Til tross for gjentatte forsikringer om at standpunktet ikke dreide seg om rase, tiltrakk han seg nesten utelukkende velgere som ønsket en fortsettelse av tingenes tilstand. Goldwater vant kun seks stater (fem stater i sør og sin egen stat, Arizona) i 1964, men hans valgkampstrategi var allikevel begynnelsen på en ny æra i amerikansk politikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS