Sverige har fått nazi-tourettes

En offentlighet som ustanselig leter etter nazisme og rasisme, kan ende opp både med å brunbeise liberale antinazister og med å gi altfor mye opperksmhet til faktiske rasister. 

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at nazismen aldri ble stor i Sverige, og til tross for at denne ekstreme bevegelsen utgjør en liten, men voldelig, fraksjon av de politiske ekstremist-gruppene, er den blitt et selvsagt referansepunkt i nesten hver eneste politisk debatt. Årsaken er kanskje at det virker som så mange tenker at de kan tjene på å markere avstand til den. I sin tur gir dette de faktiske nazistene ufortjent mye oppmerksomhet og spalteplass. 

Den svenske offentlighetens nazist- og rasisttoourettes gjorde seg gjeldende igjen etter at den amerikanske rapperen ASAP Rocky ble arrestert, mistenkt for legemsfornærmelse etter en hendelse i Stockholm sentrum. ASAP Rocky var i Stockholm for å opptre på festivalen Smash. På mobilfilmer som er lagt ut på internett kan man se hvordan rapperen og hans entourage over lengre tid trakasseres av to unge menn, som ser ut som om de har bakgrunn fra Afghanistan. 

Etter gjentatt trakassering gikk artisten lei, og kastet en av de to i bakken, og delte ut et antall slag og spark sammen med sin livvakt. Da et antall kommentatorer på den politiske høyresiden mente Rockys handlemåte kunne forsvares, og at de to angriperne hadde fått hva de fortjente, svarte flere venstredebattanter i sosiale medier med å kalle dem som forsvarte Rocky, for rasister.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her