DEBATT

Foredraget om Herder ble fulgt av en diskusjon mellom Asle Toje og redaktør i Minerva, Nils August Andresen. Foto: Anne Viken.

Herder og nasjonalkonservatismen: Populisme, nasjonalisme og kulturens viktighet

Asle Tojes foredrag om Johan Gottfried von Herder fra tirsdag 15. oktober på Litteraturhuset.

Publisert Sist oppdatert

Forestill deg en tid preget av globalisering, modernisering, av dekadanse og fremmedgjøring. Forestill deg at du levde i et land hvor ditt eget språk var blitt marginalisert som kunnskapsspråk hvor folk gjør seg fine ved å erklære sterkere lojalitet med utlendinger enn med sosialt underlegne landsmenn, hvor elitenes universialismer mest av alt gagner dem selv.

Forestill deg, om du kan, en ung mann, som higer etter å bli del av den nye eliten. Som reiser til den store verdensbyen, ivrig på å la seg omforme, raffinere, sivilisere. Og forestill deg at den unge mannen gjør seg den etter de etablerte sannheter utenkelige erfaringen at nærmere kjennskap til en fremmed kultur ikke bare kan lede til anklang, men også til begrunnet avsky.

La oss slutte å forestille oss, for året er 1770 og den 26 år unge organistsønnen Johan Gottfried von Herder fra en sandhaug i dagens Polen har alt studert filosofi under Immanuel Kant i Königsberg, han har alt tjent som lutheransk pastor i den tyske menigheten i Riga og på vei fra Paris til Strasbourg møter han den unge Goethe, et av tidenes viktigste møter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS