Stabile holdninger til innvandrere

SSBs undersøkelse av holdninger til innvandring og innvandrere viser små endringer fra i fjor, men nordmenn er blitt mer positive over tid.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år foretar Statistisk Sentralbyrå en spørreundersøkelse om ulike sider ved innvandrings- og flyktningpolitikken, og holdninger til innvandrere som gruppe. Årets undersøkelse ble tatt opp i første halvdel av august, og offentliggjort i morges. De samme spørsmålene er stilt siden 2002, slik at vi kan følge utviklingen over tid.

Det store bildet er at holdningene er blitt mer positive over tid, men at endringen på de fleste områder skjedde frem til 2008-09, for siden å flate ut. Unntaket er 2016-undersøkelsen, i kjølvannet av den store asylbølgen foregående vinter, som viste noe mer negative holdninger. I 2017 var nordmenn omtrent tilbake på nivået fra før unntaksåret, og det er bare små endringer fra 2017 til 2018.

Dette mønsteret gjelder blant annet hvorvidt innvandrere gjør en nyttig innsats i arbeidslivet, misbruker velferdsordningene, beriker det kulturelle livet og skaper utrygghet i samfunnet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS