Foto: Arbeiderpartiet / Flickr

Mektige Ap-lag ønsker asylliberalisering

Det er asylopprør i Ap. Men partiledelsen skyter endringsforslag ned.

Publisert Sist oppdatert

Det har kommet mange endringsforslag til programpunktene om innvandring og asyl til Arbeiderpartiets landsmøte. De fleste av forslagene dreier seg om liberaliseringer og bare noen svært få innebærer reelle innstramminger.

En rekke lokallag ønsker å begrense bruken av midlertidige oppholdstillatelser.

«Tildelingen av midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige skal opphøre», skriver Hordaland Ap i et endringsforslag til landsmøtet. De ønsker også at «tidsbegrensede midlertidige oppholdstillatelser skal begrenses til et minimum».

Arbeiderpartiets lokallag i den innvandrertette bydelen Fjell i Drammen har levert et liknende forslag: «Tidsbegrensede midlertidige oppholdstillatelser skal begrenses til et minimum»

Det samme foreslår Arbeiderpartiets mektigste fylkeslag, Oslo Ap: «Tidsbegrensede midlertidige oppholdstillatelser bør begrenses.»

Internasjonalt forum, et lokallag i Oslo Ap har også levert et likelydende forslag. Totalt har det kommet 11 slike forslag, blant annet fra Oslo og Akershus AUF.

Siden rekordåret 2015, da det kom 5.500 enslige mindreårige asylsøkere har bruken av slike begrensede tillatelser blitt mangedoblet. UDIs tall viser at bruk av midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige i 2016 er nær tjuedoblet, skrev Dagsavisen i februar. I 2016 fikk 316 enslige mindreårige tidsbegrenset tillatelse. Året før var tallet 15.

I tillegg vil enkelte voksne søkere som ikke dokumenterer sin identitet få slike tidsbegrensede tillatelser, får Minerva opplyst.

Bruken av tidsbegrensede, midlertidige tillatelser ble innført av forrige regjering av daværende justisminister Knut Storberget (Ap). Det er altså partiets egen politikk som nå gjøres til en asylpolitisk kampsak på landsmøtet.

Minerva er høyresidens nettavis: Bestill abonnement her, nå bare 1,- ut april!

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS