Krig har også vært en av de viktigste drivkreftene bak utviklingen av mennesket og den moderne sivilisasjon, skriver Aksel Fridstrøm.
Krig har også vært en av de viktigste drivkreftene bak utviklingen av mennesket og den moderne sivilisasjon, skriver Aksel Fridstrøm.

Hvordan krig skapte verden

Menneskets mørke sider har produsert uhorvelige lidelser, men krig har også vært en av de viktigste drivkreftene bak utviklingen av mennesket og den moderne sivilisasjon.

Publisert

«Mitt fremste ønske er å se denne svøpen for menneskeheten, krig, bannlyst fra jorden», skrev den amerikanske landsfaderen George Washington til soldaten Thomas Humphrey etter avslutningen av den amerikanske uavhengighetskrigen. Den åtte år lange krigsinnsatsen mot det britiske imperiet hadde gjort et dypt inntrykk på ham. I likhet med Washington er det nok få mennesker som kan oppleve hvor grusom en krig er, uten å tenke det samme. Men til tross for dette er menneskets historie stenket i blod.

Hvorfor det er slik, har opptatt flere av verdenshistoriens største tenkere. Den sveitsiske opplysningsfilosofen Jean-Jacques Rousseau forklarte krig som et biprodukt av modernitet. Ifølge Rousseau er det moderne menneske tatt ut av sin naturlige kontekst og tvunget til å kjempe om naturressurser og landområder på vegne av statene som styrer over det. En slik aktivitet ville ikke urmennesket ha gått i gang med på egen hånd. Rousseaus verker ble skrevet i kontrast til tankene til den britiske filosofen Thomas Hobbes. Ifølge Hobbes var mennesket i naturtilstanden en alles kamp mot alle, hvor et menneskeliv var ”ensomt, fattigslig, ekkelt, brutalt og kort”. Kort oppsummert anså Hobbes menneskets utgangspunkt som ondt, og det moderne samfunn som nødvendig for å tøyle menneskets ondskap. Rousseau inntok det motsatte standpunkt.

Apen

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her