NYHET

Russlands president Vladimir Putin har truet med å bruke atomvåpen i forbindelse med krigen i Ukraina.
Russlands president Vladimir Putin har truet med å bruke atomvåpen i forbindelse med krigen i Ukraina.

– Avskrekking med atomvåpen vil bli viktigere i fremtiden

Forsker Tom Røseth mener atomvåpen har blitt et kraftig verktøy for å fremme russisk makt, og at vestlige land har innsett at kampen må tas i Ukraina før trusler fra Russland kommer nærmere.

Publisert Sist oppdatert

Russlands fullskala invasjon av Ukraina er denne uken inne i sin tredje måned. Sterk motstand fra ukrainsk hold og solid støtte fra Vesten har ført til at russerne ikke har klart å nå målene i det som Moskva tilsynelatende trodde skulle bli en rask affære.

Dermed har også spenningsnivået økt. Allerede i slutten av februar skapte Russlands president Vladimir Putin stor internasjonal bekymring ved å sette landets atomvåpen i beredskap.

Den russiske atomvåpendoktrinen har i lang tid gått ut på at Russland ikke vil bruke atomvåpen med mindre landet først angripes med slike våpen eller står overfor en eksistensiell trussel. I 2020 uttalte imidlertid Kreml at landet forbeholder seg retten til å bruke atomvåpen «for å forhindre en eskalering av militære handlinger og avslutning av slike handlinger på vilkår som er akseptable for Den russiske føderasjonen og/eller dens allierte».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS