NYHET

– Flere svakheter i laboratorieteorien

Den australske professoren Dominic Dwyer var del av WHOs granskningsgruppe i Wuhan. Han mener Kina viste åpenhet og samarbeidsvilje, og at viruset sannsynligvis har et naturlig opphav.

Publisert

Da Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem sine funn etter granskningen av koronavirusets opphav, ble teorien om at viruset kan ha lekket fra et laboratorium i Wuhan beskrevet som «ekstremt usannsynlig».

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus medga imidlertid på en pressekonferanse 30. mars at muligheten for en laboratiorielekkasje ikke var tilstrekkelig undersøkt. «Flere data og nye studier må til for å komme frem til en mer robust konklusjon», uttalte han.

Granskningen ble preget av en lang drakamp mellom Kina og det internasjonale samfunnet. Allerede i mai 2020 vedtok WHOs generalforsamling at virusopphavet skulle etterforskes, men det internasjonale teamet av forskere slapp ikke inn i Kina før januar i år. Samtidig hadde kinesiske myndigheter destruert og slettet store mengder informasjon som ville vært relevant for å granske pandemien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS