DEBATT

Den 28. oktober 2020 ble de strengeste tiltakene lettet i Melbourne, etter en 112 dagers nervepirrende nedstengning.
Den 28. oktober 2020 ble de strengeste tiltakene lettet i Melbourne, etter en 112 dagers nervepirrende nedstengning.

Den herkuliske nedkjempingen av koronautbruddet i Victoria

Australia er et av få eksempler på et demokratisk land som har lykkes med å slå ned på et omfattende koronautbrudd – i den grad at viruset ble utryddet fra delstaten Victoria.

Publisert

Etter at viruset først dukket opp i den kinesiske byen Wuhan, innførte Australia nye regler for innreise den 1. februar 2020. Australia trosset Verdens helseorganisasjon. WHO anbefalte ikke reiserestriksjoner. Kun australske borgere og permanent bosatte fikk reise med fly fra Kina til Australia, og da med 14-dagers selvisolasjon ved ankomst. Fra 28. mars 2020 ble utelukkende australiere og andre borgere med oppholdstillatelse sluppet inn til landet, uansett hvor de reiste fra. Det ble innført 14 dagers obligatorisk innreisekarantene på hotell.

Australia hadde i første halvår av 2020 kun små utbrudd av koronaviruset. Men et alvorlig utbrudd skjedde i Melbourne, hovedstaden i delstaten Victoria. En vaktleder ved en av karantenehotellene pådro seg i juli 2020 smitte fra en gjest. Syv sikkerhetsvakter på samme hotell ble testet og sendt hjem i isolasjon dagen etter. Fem av vaktene testet positivt og hadde rukket å smitte familiemedlemmer. Resultatet av utbruddet ble at 16 000 personer i Victoria ble smittet. Over 800 personer døde, nesten alle var beboere på sykehjem.

Fra juli 2020 innførte Melbourne og Victoria gradvis ulike tiltak for å utrydde viruset. Kryssing av delstatsgrensene ble stanset. Folk ble pålagt å bære munnbind i det offentlige rom. Melbourne, med en befolkning på over fem millioner innbyggere, innførte i august «Trinn 4-tiltak» med portforbud fra klokken åtte om kvelden til fem om morgenen. Opptrappingen fra Trinn 3 til Trinn 4 ble gjort for å redusere tiden det tok for å halvere smittetallene: Fra 49 dager til 18 dager.

Butikker utenom dagligvarebutikker og apotek ble stengt. Skolene gikk over til hjemmeundervisning. Restauranter fikk fortsette med takeaway. Politisperringer ble satt opp rundt Melbourne. Innbyggerne fikk ikke bevege seg mer enn 5 kilometer fra hjemmene sine, med unntak for kjærestebesøk, og de fikk ha én time utendørs mosjon hver dag. Ni boligblokker med 3000 beboere ble isolert og bevoktet av politi.

Systemet for testing og offensiv smittesporing hadde vært for dårlig til å begynne med, men ble etter hvert sterkt forbedret. Delstaten Victoria gikk fra å ha 57 smittesporere til over 2000. Epidemiolog Cathrine Bennett påpekte at det som akselererte smittebølgen, var bevegelse mellom sosiale sammenkomster, arbeidsplasser og hjemmet. «Det er denne negative spiralen som gjør det utfordrende å bekjempe viruset.»

Den 28. oktober 2020 ble de strengeste tiltakene lettet i Melbourne, etter en 112 dagers nedstengning. Victoria hadde stanset utbruddet: Null lokale smittetilfeller, null nye døde. Ingen vaksiner var inne i bildet på dette tidspunktet. Butikker og restauranter (med 40 sittende gjester innendørs i delstaten) ble gjenåpnet. Skoler og læresteder opererte som vanlig. Treningssentrene åpnet i begynnelsen av november. Grensene mot de andre delstatene ble også åpnet.

Tirsdag forrige uke, den 23. mars 2021, ble det lettet ytterlige på de resterende tiltakene. Restauranter, kafeer, nattklubber, etc. har nå en begrensning på 1 gjest per 2 kvadratmeter. Antall gjester ved innendørsarrangementer med ståplasser er begrenset til 75 prosent av kapasiteten: Utendørsarrangementer kan ha opptil 200 personer. Sykehjem tillater 100 besøkende per dag. Det er påbud om munnbind på offentlig transport. Det er ingen begrensninger på kontorarbeid, verken i privat eller offentlig sektor. Australsk fotball tillater kamper med 75 prosent tilskuerkapasitet.

Det har senere blitt oppdaget enkelttilfeller av smittede i hotellkarantene i Melbourne, men Victoria har ikke sett viruset spre seg ut i befolkningen for øvrig. Utbruddet i juli 2020 resulterte i over 90 prosent av de totalt antall døde i Australia. Til dags dato har Australia, med en befolkning på 25 millioner, 909 dødsfall grunnet covid.

Powered by Labrador CMS