KOMMENTAR

Svenske demonstranter tilknyttet Extinction Rebellion markerte sin misnøye med norsk energipolitikk på Karl Johan 24. august 2021.
Svenske demonstranter tilknyttet Extinction Rebellion markerte sin misnøye med norsk energipolitikk på Karl Johan 24. august 2021.

Grønn unntakstilstand

Drømmen om autoritære virkemidler i klimaets tjeneste er blitt forførende for flere. Men den er spektakulært feilslått, ikke bare moralsk, men også praktisk.

Publisert

I helgen var professor Jørgen Randers ute i Klassekampen og luftet sine gamle drømmer om «handlekraften i Kinas autoritære styremåte» for å løse klimakrisen: «Det er derfor jeg nå er tilhenger av en autoritær stat», sier han til avisen.

Randers har forfektet slike synspunkter i lang tid, men har fått følge av flere: I midten av mai avbrøt medlemmer av organisasjonen Extinction Rebellion (XR) spørretimen i Stortinget. I etterkant av aksjonen skrev XR-medlem Jonas Kittelsen en kronikk i Aftenposten der han skrev at «vårt representative demokrati ikke er representativt nok» fordi «[n]åtidige interesser utøver en strukturell og sakte vold forbi vår fatteevne mot alle de stemmeløse». Derfor, skriver han, er XR «ferdig med å spille snille»: Krisen er «så akutt og eksistensiell at tiden er inne for hardere lut».

Nylig har den autoritære lengsel også fått et mer akademisk forsvar: I desember i fjor publiserte det prestisjetunge statsvitenskapelige tidsskriftet American Political Science Review en artikkel som stiller spørsmål om hvorvidt statsmakten kan være legitim hvis den ikke har en tilstrekkelig kraftfull klimapolitikk. Artikkelforfatteren, den amerikanske statsviteren Ross Mittiga, konkluderer med at det er tvilsomt – og at mer autoritær politikk vil kunne være legitimt om det liberale demokratiet ikke løser klimakrisen. I likhet med Randers henviser Mittiga til Kina som en modell for «autoritært miljøvern».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS