Cindy Horst stempler forskerkolleger som ekstreme

Meningsmotstandere ble buet på og bedt om å reise hjem da SAIHs arrangerte seminar om avkolonialisering av akademia.

Publisert   Sist oppdatert

Cindy Horst ved Prio var blant de som startet debatten om avkolonisering av akademia i Norge med et innlegg i Aftenposten i vår.

Hun forteller om konferansen de arrangerte etter at Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) vedtok sin resolusjon om å avkolonialisere akademia.

– Vi ønsket å skape en offentlig debatt, sa hun på Studentene og SAIH sitt arrangement om avkolonialisering av akademia ved Universitetet i Oslo på tirsdag.

– Målet er endringer, slo hun fast.

Hun sier at debatten og reaksjonene har gjort henne mer overbevist om at hun har hatt rett.

– Jeg håper debatten vil vare lenge, sa Horst. Hun advarte likevel mot å bruke tid på det hun mener er irrelevante innvendinger.

– Ikke alt er verdt å svare på, for ikke alt er like relevant, sa Horst og la til at «støyen skaper oppmerksomhet», noe hun mener kan være en fordel.

– Noen professorer her på universitetet har ganske ekstreme posisjoner, sa hun, uten å spesifisere hvem nøyaktig hun viste til. Flere forskere har i flere kronikker i Aftenposten kritisert Horst og hennes meningsfeller.

Vil ikke konkretisere

På spørsmål fra Minerva ville ikke Horst konkretisere hvem hun karakteriserer som «ekstreme».

På spørsmål om hva hun mener med at et standpunkter «ekstremt“ svarte Horst at hun tenker på krav om å fjerne SAIH-tierne fra studentenes medlemsavgift til Studentsamskipnaden, altså et frivillig bidrag fra studentene på 40 kroner per medlemsskap.

Professorene Jens Saugstad, Janne Haaland Matlary, Stig S. Frøland, Kjell Madsen, Reidun Sirevåg og Inger Nygaard Preus har tatt til orde for å revudere denne ordningen.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

 

– Stolt

Beathe Øgård leder SAIH, som nå flere professorer har tatt til orde for at skal miste bidraget fra Studentsamskipnaden. Hun sa at hun er «stolt» over at en resolusjon som tar til orde for å avkolonialisere akademia har skapt så mye oppmerksomhet.

Hun vil legge premissene for hva et universitet skal være og for hvem.

– Debatten har blitt mer og mer polarisert, slår hun fast.

Se video fra foredraget (Artikkelen fortsetter under videolenken). 

 

https://www.facebook.com/saihnorway/videos/310712596150590/

– Absurd

Rebecca Scheer, som er førsteamanensius i litteratur ved Universitetet i Oslo, var også til stede. Hun åpnet med å forklare at dekolonialisering egentlig ikke er noe nytt. Dette er ting som forfatter Edward Said, mannen bak verket «Orientialismen», har tatt opp for mange tiår siden.

Hun viste til at mange akademikere har vært opptatt av litterære kanoner. Så har kritiske akademikere forsøkt å se på hvordan slike kanoniske tekster har vært preget av kolonialistisk tankegang.

Innvendinger om at Norge aldri var en kolonimakt er ikke verdt å bruke tid på, mente hun.

– Det er absurd. Norge deltok i kolonialistiske prosjekt, spesielt shippingindustrien under slavehandel og er preget av rasistisk ideologi.

– Teorien og grunnleggende tekster som dere leser kommer stort sett fra Tyskland, England og USA, så det kommer direkte fra kolonialistiske institusjoner.

Scheer fortalte at hun i sitt introduksjonsemne forsøker å undervise hele emnet fra et postkolonialt perspektiv.

– Tilbakemeldingene fra studentene er alltid veldig positive, slo hun fast.

– Det er interessant at dette i det hele tatt er et tema, sier hun. Når de har kurs på departementet, blir de alltid overfylt.

– De føler de trenger denne kunnskapen for å klare å navigere i en postkolonial, multikulturell verden, avsluttet hun.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

 

– Ny studentbevegelse

I debatten viste hun til at det var et fullstappet og stort sett jublende auditorium. Hun tok til orde for en ny studentbevegelse.

– Det minner meg om bildene fra 60-tallet, konkluderte Scheer, som oppfordret studentene til å være kritiske og stille krav om hvilke forskere som ansettes og emner som blir undervist i.

Det var ingen motstemmer i panelet til SAIH. Imidlertid kom det kritikk fra salen.

– Dere har ikke invitert en eneste meningsmotstander. Dette er ikke en måte å promotere en kritisk debatt slo professor Kristian Gundersen fast i et innlegg etter at panelet hadde diskutert i over én time.

Han fremførte en skarp kritikk av det epistimologiske perspektivet og slo fast at all forskning bygger på fakta, data og at det er mulig å slå fast om noe er rett eller galt.

Det ble buet og ropt mot Gundersen da han holdt sitt innlegg. Det ble ropt at han burde dra hjem og slutte å snakke.

– Målet med seminaret var å skape en bedre forståelse av konseptet avkolonialisering, svarte SAIH-leder Beathe Øgård.

– Vi følte ikke det var meningsfullt å åpne for en polarisert debatt nå, sa hun.