Iranprotestene: Ayatollah, la oss være i fred!

Demonstrasjonene i Iran er vesensforskjellige fra protestene 2009: Det er ikke en politisk fraksjon som søker reform innenfor det etablerte regimet, men en bredt sammensatt bevegelse som vil fjerne det.

Publisert Sist oppdatert

Vi er nå en uke inne i protestene i Iran, og det har vært ulike tilnærminger for å forklare hva som er iranernes krav i denne runden med protetser. Noen analytikere har ment at protestene er en forlengelse av Den grønne bevegelsen og protestene i 2009, som søkte en reform av regimet. Andre nedtoner kravene, og mener det handler om et ønske om bedre økonomi og velferd.

Men hvis man lytter til hva iranere roper på gatene nå, vil man se hva som er målet med protestene. Den nåværende bevegelsen har rett nok ikke noe lederskap, og dermed heller ikke offisielle uttalelser som ville kunnet klargjøre demonstrantenes mål. Men fra slagordene vi ser hos dem som samler seg rundt omkring i landet, er én ting klart: Folk ønsker en full endring i regimet – å bli kvitt diktaturet.

Det er en rekke viktige forskjeller mellom 2009-protestene og bevegelsen vi ser nå. I 2009 kom protestene under presidentvalget. En organisert og koordinert gruppe med utspring i reformistbevegelsen, som støtte to presidentkandidater, Mir-Hossin Mousavi og Mehdi Karroubi, var blitt etablert før protestene startet. Alle kandidatene hadde sverget troskap til Øverste leder i Iran, og forpliktet seg på bevare regimet, basert som det er på et religiøst tyranni. De fremmet reformer som de ville kunnet gjennomføre dersom de ble valgt til president. Den politiske agendaen de fremmet overfor sine tilhengere, hadde altså ikke som mål å endre regimet, men var rettet mot noen mindre reformer basert på og innenfor det eksisterende systemet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS