NYHET

Folkemordet i Srebrenica er blant flere hendelser som inngår i et forsøk på å omskrive historien på Balkan.

Russlands «andre front»

Mens verdens øyne er rettet mot Ukraina og Kasakhstan, nører Russland opp under konflikter i Bosnia.

Publisert

Forrige helg markerte den bosnisk-serbiske delrepublikken Republika Srpska det de selv kaller sin nasjonaldag. Det skjer til protester fra USA og EU og fra sentralregjeringen i Sarajevo, der en domstol har erklært dagen som i strid med den bosniske grunnloven. Dagen ble markert med en parade der blant annet politi og idrettsklubber deltok.

«Republika Srpskas dag» feires til minne om opprettelsen av delrepublikken 9. januar 1992. Opprettelsen ble fulgt av en over tre år lang krig der 1,8 millioner ble drevet på flukt og 102 000 mistet livet, mer enn halvparten sivile. Over 80 prosent av disse var bosnjaker, dvs. bosniske muslimer.

Feiringen fant sted på bakteppet av en konfliktopptrapping i Bosnia, der statsminister Milorad Dodik beskyldes for å forsøke å rive Bosnia fra hverandre med støtte fra Russland. Dodik har blant annet truet med å ta Republika Srpska ut av den bosniske hæren og opprette egne væpnede styrker, ta kontroll over skatteinntektene og opprette eget rettsvesen, politi og domstoler.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS