Arven etter Barack Obama

Obama har, mer enn noen annen amerikansk president, personifisert det å være «presidential». Men han lyktes bare delvis politisk.

Publisert Sist oppdatert

På flyplassen i Miami 2. november 1988 fikk norsk-amerikanske Mary Menth Andersen en lite hyggelig beskjed. Som følge av at hun skulle flytte til Norge, hadde hun ekstra mye bagasje med seg. Av grunner som var langt fra urimelige, krevde flyselskapet 103 dollar for overvekten. Problemet var bare at Mary ikke hadde 103 dollar. Det hadde derimot en 25 år gammel svart mann som sto rett bak henne i køen og bar det særegne navnet Barack Obama. Han tilbød seg å betale overvekten og reddet dermed Marys tur til Norge.

Historien forteller mye om personen Barack Hussein Obama, om hans vennlighet og karakter. De siste åtte årene har verden blitt kjent med en president som utstråler klassiske dyder som eleganse, humor, veltalenhet, intelligens, integritet og lederskap. Barack Obama har, antagelig mer enn noen annen tidligere amerikansk president, personifisert det å være presidential.

Nettopp fordi Barack Obamas personlige attributter er så beundringsverdige, er det en ekstra utfordring (i hvert fall for meg) å vurdere hans politiske resultater – en øvelse som utføres av veldig mange i disse dager. I tillegg oppstår den iboende utfordringen som ligger i å foreta historiske sammenligner, ikke bare i samtiden, men også generelt. Fortiden er som kjent ikke hva den var, og vurderinger av amerikanske presidenter har en tendens til å endre seg over tid. Men ikke desto mindre er det interessant å reflektere over hvilken betydning Obama har hatt for USA og verden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her