Hvorfor skal vi få flere barn, Erna Solberg?

Skal Erna Solberg få de «globalt bekymrede» til å føde flere barn, må hun finne helt andre argumenter enn hensynet til velferdsstaten.

Publisert Sist oppdatert

«Hvis ikke vi øker fødselstallene, blir det press for å redusere velferdsordninger og heve pensjonsalderen» advarer Statsminister Erna Solberg. I nyttårstalen sa hun: «For å opprettholde folketallet, må hver av oss få litt over to barn i gjennomsnitt. I dag er tallet bare 1,6. Da blir det relativt sett færre unge som skal bære en stadig tyngre velferdsstat på sine skuldre».

Personlig er jeg glad og takknemlig for at vi fikk tre barn, men jeg synes ikke statsministeren klarer å gi en god begrunnelse for hvorfor det er viktig at norske kvinner får flere barn.

Argumentet om finansiering av velferdsstaten biter ikke. Folk flest skjønner at det finnes mange måter å finansiere fremtidens velferdsstat på. Vi kan bli bedre på å integrere spesielt annen og tredje generasjons innvandrere slik at de blir fullverdige deltakere i arbeidslivet. Vi kan heve pensjonsalderen; helt naturlig nå som vi lever stadig lengre. Og etterhvert som det blir stadig flere med god økonomi, kan vi også kan se kritisk på noen velferdsordningene som trekker milliarder ut av statsbudsjettet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her