FOTO: Warner Bros / SF Studios.
FOTO: Warner Bros / SF Studios.

En rekke kritikere evner ikke å verdsette storheten til Joker. Det forsterker på sett og vis filmens storhet.

En kult-klassiker om samtidens kaos

Publisert Sist oppdatert

Kritikere har både avfeid og bejublet Joker (2019). Filmen beskrives blant annet som «årets mest skuffende film» av Guardian, og i Subjekt hevdes det at Joker tilfører filmkunsten «ingenting» – mens Independent hevder den er «genial».

Det var derfor med betydelig spenning jeg omsider skulle anmelde filmen: Er det en anti-superheltfilm om ondskap som forsøker å være dyp uten å greie det, eller er det et mesterverk som faktisk utforsker hvordan ondskapen manifesterer seg i vår samtid?

Det er utvilsomt det siste som er tilfellet. Og som jeg skal forklare, utgjør den blandede mottagelsen en slags passende ironi; den bekrefter filmens tematiske budskap. Og denne tematikken – hvis nyanser jeg skal utbrodere – kan sammenfattes til følgende: Det er en utforskning av de som trekkes mot ondskapens kaoskrefter, slik den blant annet finnes i 4chan/8chan-grytene på det mørke nettet. Denne tematikken trekkes på subtilt og elegant vis inn i en velkjent univers – Gotham, Batmans univers – og kompliserer dette universet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her