KULTUR

Samtale med Kaj Skagen, den utidsmessige romantiker

– Jeg opplevde det som om jeg kom til bevissthet i en fremmed og usann verden hvor det ikke var plass til meg. Jeg måtte skape meg en plass ved å uttrykke meg selv, og finne et liv som var sant, for meg.

Publisert Sist oppdatert

Mens jeg ruslet mot stedet der Kaj Skagen bor, fikk jeg et plutselig, men indirekte dejà vu. Dette hadde skjedd før, men ikke med meg: Da min far var på min alder, og holdt på med journalistiske arbeider i studietiden, var det han som skulle snakke med Skagen – den gang om Bazarovs barn.

Også far tok sine egne bilder. Og som gutt kom jeg en gang over bildene av Skagen, slengt tilfeldig inn i et familiealbum. Jeg lurte på hvem den fremmede mannen var, og ble fortalt at det var en mann som hadde avkledd norsk kultur.

Det var slik jeg forestilte meg ham nå, mens jeg ruslet over Torgalmenningen i Bergen: en mystisk skikkelse som kler kulturen naken. Jeg ringte på i bygården der Skagen bor, før en stemme forklarte meg hvordan jeg skulle finne frem. Deretter klatret jeg opp trappene, hvor Kaj Skagen stod og ventet, smilende – dette overrasket meg; jeg forestilte meg ikke Skagen som et smilende menneske.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS