Historieforfalskning i beste sendetid

BBCs relativistiske nyinnspilling av Civilisation(s) er et forvirret forsøk på å vise mangfold i kunsthistorien. Men den når ikke Lord Clarks original til hoftene.

Publisert Sist oppdatert

Civilisations. Det er det første man merker seg med BBCs nyinnspilling av Kenneth Clarks monumentale dokumentarserie fra 1969. Fortsatt skrevet med britisk “s”, ingen vulgær amerikansk “z”. Men helt til slutt, når det kan se ut som hele tittelen har samlet seg på skjermen, dannes den siste bokstaven ut av støvet. En plural “s”. Tilsynelatende én uskyldig bokstav, men som avslører det forvirrede premisset bak dette feilslåtte prosjektet. Det handler altså om flere sivilisasjoner, ikke bare en.

Dokumentarserien i ni episoder vises på BBC 2 i disse dager, etter flere års forarbeid. En ny serie for en ny generasjon. I motsetning til Clarks serie, med den ydmyk-arrogante undertittelen “a personal view”, har nyinnspillingen ikke ett syn, men tre.

Historikerne Simon Schama, Mary Beard og David Olusoga er alle med som programledere i hver sine (henholdsvis 5, 2, og 2) episoder. Altså får vi ikke bare synspunktet til en gammel hvit mann, men også en gammel hvit, radikalfeministisk kvinne og en ung mann av minoritetsbakgrunn. Det gir BBC politisk korrekte alibier mot anklager om “white privilege”, implisitt rasisme eller “mansplaining”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her