SPALTIST

Et flertall av briter er negative til BBCs beslutning om å droppe tekstene til «Land of Hope and Glory» og «Rule Britannia!» under avslutningen av konsertserien The Proms i år.

BBC forstår ikke folket den er satt til å tjene

«Land of Hope and Glory» og «Rule Britannia!» er del av en felles britisk identitet som kan forene i en splittet tid. Ved å behandle dem som uviktige, markerer BBC avstand til den gjengse brite.

Publisert

«Hvis du tror du er en borger av verden, er du en borger av ingensteds. Du forstår ikke hva medborgerskap er», sa daværende statsminister Theresa May allerede i 2016. Beskrivelsen kunne vært en kritikk av BBC, som stadig beveger seg lenger vekk fra den jevne brite. I år velger statskanalen å droppe sangtekstene til «Land of Hope and Glory» og «Rule Britannia!», to av sangene som markerer avslutningen på den mer enn hundre år gamle konsertserien «The Proms», og viser med det at BBC ikke forstår betydningen av nasjonal stolthet som fortsatt preger befolkningen utenfor den kosmopolitiske, interseksjonelle kjernen i London. Boris Johnson blandet seg til og med i avgjørelsen, og kalte det en «cringing embarrassment».

I fjor ble konserten avsluttet med den sedvanlige «Rule Britannia!» sunget av den pride-flagg-veivende, amerikanske mezzosopranen Jamie Barton, som beskriver seg selv som en «queer girl with a nose ring». Kontrasten mellom den patriotiske sangen, tonesatt av Thomas Arne i 1740 og basert på et dikt av James Thomson, hvis tekst inkluderer fraser som «Britons never, never, never shall be slaves», (en rød klut for den woke brigaden) og den ultramoderne Barton, var på sett og vis inkluderende. En miks av gammelt og nytt, og kanskje et forsøk på et kompromiss.

Storm i tekopp

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS