NYHET

Slik ble pesten en påskynder for moderniteten

Professor Ole Jørgen Benedictow er en internasjonalt anerkjent pesthistoriker. Vi titter tilbake i tid sammen med ham: Hvordan har pestepidemiene påvirket vestlig sivilisasjon?

Publisert Sist oppdatert

– Svartedauden og de mange etterfølgende pestepidemiene var en vesentlig påskynder for utviklingen av den moderne staten, sier Ole Jørgen Benedictow til Minerva.

Benedictow er middelalderhistoriker og professor emeritus ved Universitet i Oslo – og en internasjonalt anerkjent pesthistoriker. Han har blant annet skrevet standardverket om svartedauden: The Complete History of the Black Death, 1346-1353.

Han begynner med å understreke at middelalderen var langt mer utviklet enn det mange tror. Det fantes for eksempel alt fra 1200-tallet aksjeselskaper, forsikringsselskaper og store banker med mange kontorer i ulike viktige byer i Europa. Det ble bygget handelsskip, galeier med over 100 roere, som kunne tilbakelegge cirka 85 kilometer om dagen. En skog av vindmøller hadde også begynt å vokse fram og ga kraft til ulike former for protoindustriell produksjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS