NYHET

Staten kan overta private boliger og hoteller for å isolere koronasmittede cruiseturister

Norske myndigheter forbereder radikale tiltak for å kunne isolere koronasmittede cruiseturister.

Publisert Sist oppdatert

I en kongelig resolusjon fra regjeringen fikk Helsedirektoratet sist uke en rekke utvidede fullmakter for å hindre smittespredning og for å kunne sikre befolkningen helsehjelp.

Ved siden av muligheten til å pålegge tjenesteplikt, åpner fullmaktene også for at myndighetene skal kunne rekvirere boliger, hoteller og andre bygg for å isolere koronasmittede. Her nevnes koronasmittede pasienter på cruisebåt spesifikt.

I resolusjonen skrives det:

«Etter helseberedskapsloven § 3-1 vil det være mulig å bruke fast eiendom, rettigheter og løsøre av ethvert slag som trengs til bruk for helse- og omsorgstjenester eller sosiale tjenester, til bolig for personell eller lagring av materiell og utstyr. Det vil kunne være nødvendig å rekvirere boliger/hotell mv. i en situasjon hvor f.eks et cruiseskip med koronasmittede personer anløper, for å isolere smittede. Annen kohortisolering både for sykehus og kommuner kan være aktuelt, samt rekvirering av transportmidler.»

Det er ikke uvanlig at cruiseskip som trafikkerer norskekysten har en passasjerkapasitet på opp til 4000 gjester.

Det er til vanlig 39 norske havner som tar i mot cruiseskip, men i en pressemelding har blant annet Bergen og Stavanger kommune kunngjort at de ikke vil la cruiseturistene gå i land i kommunen. Andre kommuner som Flåm og Haugesund har uttalt at de venter på endringer i de nasjonale retningslinjene.

Fagdirektør og lege Svein Lie i Helsedirektoratet uttalte på mandag at ansvaret for syke og smittede cruisepassasjerer påligger den enkelte kommune, på lik linje med utbrudd ellers i kommunen.

Overfor Minerva viser presseansvarlig Trude Thingelstad ved Oslo Havn til at Oslo Havn, i henhold til IHR- forskriften (forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse), sammen med Bergen Havn og Tromsø Havn er utpekt til beredskapshavner som har plikt til å ta imot skip ved mulig smitte.