SPALTIST

TV-profil Bernt Hulsker står tiltalt i Oslo tingrett for brudd på straffelovens paragraf 185. Det synes hevet over enhver tvil at Hulskers oppførsel mot en dørvakt var rasistisk, skriver Ivar Bu Larssen, som likevel lurer på om strafferettslig forfølgelse er den beste måten å håndtere saken på.

Forbrytelse og straff

Rasistisk oppførsel som den Bernt Hulsker nå møter i retten for, må få konsekvenser, men det er langt fra sikkert at rettslig forfølgelse med potensiell fengselsstraff er riktig vei å gå.

Publisert

«Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: ‘Din idiot!’ skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: ‘Din ugudelige narr!’ skal være skyldig til helvetes ild.» (matt 5.22)

Det er noe litt tragikomisk over Jesu ord for Bergprekenen om straffen for å kalle noe en «ugudelig narr». Ikke bare fordi begrepet «ugudelig narr» er arkaisk og fremmed for en moderne språkbruk, men også ut fra spørsmålet om forholdet mellom forbrytelse og straff. At noen skal dømmes til evig pine for å ha kalt en annen noe ufint bryter med enhver oppfattelse av proporsjonalitet når det gjelder straffen for en slik overtredelse.

Proporsjonalitet og rettsfølelse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS