KOMMENTAR

Lloyd Austin blir i dag trolig USAs første svarte forsvarsminister.
Lloyd Austin blir i dag trolig USAs første svarte forsvarsminister.

Austin godkjennes som forsvarsminister

USA har en karantenetid før en offiser kan bli forsvarsminister. Men republikanerne syntes ikke det var så nøye i 2017, og demokratene synes ikke det er så nøye i 2021.

Publisert

Tidligere general Lloyd Austin er utnevnt som ny forsvarsminister av Joe Biden, og vil etter all sannsynlighet bli godkjent av senatet i dag. Dermed blir han den første svarte forsvarsminister i USAs historie og bidrar til at Bidens regjering blir den mest mangfoldige noen gang i form av andelen ikke-hvite og kvinner.

Få har trukket i tvil Austins kvalifikasjoner, men han sitter i styret til en av de største selskapene i forsvarsindustrien, Raytheon, noe enkelte på venstresiden har innvendinger mot. Disse, med senator Elizabeth Warren i spissen, har fått ham til å erklære seg inhabil i alle saker som har med dette selskapet å gjøre i fire år, mot de lovpålagte to årene.

En annen trussel mot hans kandidatur er at det rett og slett er brudd på en lov fra 1947 å utnevne en forsvarsminister med bakgrunn fra det militære før det har gått syv år etter at han ble sivilist. For Austin har det gått fem år. For å omgå dette, må begge kamre i Kongressen vedta et unntak.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her