KOMMENTAR

Senatet vil godta de fleste av Bidens utnevnelser, men Neera Tanden ligger dårlig an som ny budsjettdirektør.

Dårlig plass til venstresiden

Bidens administrasjon ser ut til å bli dominert av sentrumsorienterte demokrater. Andre ville ikke slippe forbi det sannsynlige republikanske flertallet i senatet.

Publisert

Biden er godt i gang med å plukke ut folk til ledende stillinger i sin administrasjon. Her er det mange hensyn å ta.

Presidenten ønsker i utgangspunktet å omgi seg med erfarne pragmatikere, gjerne med røtter i Obama-administrasjonen. Det passer godt til hans budskap fra valgkampen – om normalisering. Biden er selv en pragmatiker i nærheten av sentrum i sitt parti, men hans pragmatisme innebærer også å flytte seg med partiet, og det har gått noe til venstre de senere år. Derfor fikk normaliseringen et tillegg i løpet av valgkampen: Det er tid for omfattende reformer, ikke minst utløst av koronakrisen. Men ikke på langt nær så omfattende som venstrefløyen ønsker.

Valgresultatet har ikke gitt noe klart mandat for store endringer. Bidens egen valgseier er på en måte solid – han leder nå på landsbasis med 4,4 prosentpoeng, og kan trolig legge til ytterligere en promille eller to til dette når alt er ferdig talt opp. På den annen side vant han tre stater med mellom 0,3 og 0,6 prosentpoeng, og uten disse tre ville Trump fortsatt være president.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS