Nyhet

Biden drar ifra

Joe Biden kan glede seg over kraftig fremgang etter at han bekreftet sitt kandidatur.

Bilde: Wikimedia Public domain

Tre ferske målinger viser klar fremgang for Joe Biden etter at han annonserte sitt kandidatur på torsdag. Han leder nå klarere enn noen gang, og får 39 prosent i CNNs rykende ferske måling.

Torsdag ga Biden beskjed om at han stiller til valg som president, og i går holdt han sitt første valgkamparrangement i Pittsburgh, Pennsylvania.

Det er normalt at en slik lansering gir en viss fremgang på meningsmålingene, som senere kan fordufte. Bidens fremgang er større enn vanlig. I går kom Morning Consults ukentlige oppdatering. Der går Biden fra 30 til 36 prosent, og leder nå klart foran Sanders, som har 22 prosent.

Ellers er det verdt å merke seg at oppslutningen om Pete Buttigieg, som har fått mye positiv oppmerksomhet de siste ukene, nå har stagnert, og at Elisabeth Warren, som har slitt med å få fart på sin kampanje, har gått opp på tredje plass, med 9 prosentpoeng.

Bidens fremgang på 6 prosentpoeng er stor, tatt i betraktning av at halvparten av denne målingen er tatt opp før hans annonsering. (Utviklingen dag for dag er nå offentliggjort og viser at Biden lå rundt 39 prosent etter annonseringen). Det er også verdt å merke seg at hans sterkeste velgergruppe er svarte kvinner, der han skårer 47 prosent. Det understreker Kamala Harris sitt problem med å ta av skikkelig.

Hos CNN, som kom med sin nye måling klokka tolv norsk tid, er tallene enda bedre. I deres forrige måling, fra midten av mars, hadde Biden 28 prosent. Nå har han 39 prosent, og blant ikke-hvite velgere er den 50 prosent. Hans nærmeste konkurrent, Bernie Sanders har falt fra 20 til 15 prosent. Også her er Warren nummer tre, med 8 prosent. Til sammen har hans seks nærmeste rivaler 43 prosent i denne målingen.

Det er også sluppet en fersk måling i New Hampshire, tatt opp av Suffolk University. I denne staten har Sanders, som vant den klart over Clinton i 2016, stort sett ledet i tidligere målinger. Det er i det lyset Bidens relativt beskjedne 20 prosent må ses. Sanders er nede på 12 prosent, hans laveste oppslutning på noen måling i år, og det samme som Buttigieg, mens Warren følger deretter med 8 prosent.

OPPDATERING 20.15. Qunnipiac-måling gir Biden 38 prosent. Sensasjonen her er at Sanders er nede på 11 prosent, og forbigått av Warren. Hennes eneste sjanse er å samle venstresiden. Da må Sanders ut, enten frivillig eller motstridende. HarrisX viser en mindre fremgang for Biden, til 33 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden