Ingen blank frifinnelse

Mueller-rapporten slår fast at Trump ikke har brutt loven ved å samarbeide med russerne, men konkluderer ikke om hvorvidt han har hindret etterforskningen. Den politiske dommen gjenstår, og ballen sparkes over til Kongressen.

Publisert Sist oppdatert

I går ettermiddag offentliggjorde justisminister Bill Barr et fire siders brev til lederskapet i Kongressen der han oppsummerer innholdet i spesialetterforsker Robert Muellers granskningsrapport om mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter. Mindre enn to sider dreier seg om kjernen i saken.

Oppsummeringen, foretatt av en justisminister Trump nylig utpekte etter å ha sparket den foregående i sammenheng med granskningen, er ikke tilstrekkelig til å foreta noen endelig dom, men noe kan vi si.

Få uavhengige observatører hadde forventet at Mueller ville legge frem et solid grunnlag for riksrett, eller reise tiltale mot Trump, selv om mange demokrater har drømt om det. Det er likevel en lettelse for Trump at Mueller ikke anbefaler flere siktelser, særlig mot hans sønn og svigersønn. Mange andre i hans nære krets i valgkampen i 2016 er allerede dømt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her