Helse-Norge bør ta i bruk nye og dyre medisiner

Når oljefondet investerer i legemiddelindustrien, kan stadig dyrere medisiner bli lønnsomt for Norge uansett.

Publisert

Mandag 23.oktober ble nok en ny medisin godkjent for bruk i Norge, men ikke tilgjengelig for alle pasienter fordi myndighetene mener at prisen er satt for høyt. Imidlertid har den livsforlengende medisinen Spinraza, som er utviklet av legemiddelselskapet Biogen, fått ekstra oppmerksomhet i mediene, og det skyldes nok at de aller fleste som trenger denne medisinen er barn.

Hvert år fødes det rundt ti barn med muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Barna har nedsatt motorisk funksjon, og dette fører blant annet til lammelser, pusteproblemer og svelgeproblemer. Opptil 95 prosent av barna som er rammet av den alvorligste formen av spinal muskelatrofi dør før de fyller to år, mens andre kan ha en normal livslengde med varierende grad av funksjonshemming.

Ingen andre legemidler har vist effekt på spinal muskelatrofi, så derfor er Spinraza et stort gjennombrudd. «Legemiddelet har vist en meget god klinisk effekt i studier. Det er ikke en medisin som bare bremser utviklingen, men Spinraza gjør at pasientene utvikler motorisk funksjon og styrker musklene», sier professor og overlege Mar Tulinius til TV 2.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS