Flere land kutter støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger etter anklager om maktmisbruk og nepotisme.

Foreløpig opprettholder Norge likevel støtten til organisasjonen som nå er under etterforskning.

Publisert Sist oppdatert

En lekket intern rapport kaster mørke skygger over FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). I rapporten som først er omtalt hos Al-Jazeera fremkommer det anklager om maktmisbruk og nepotisme blant en indre sirkel i organisasjonens sentrale ledelse bestående av Generalkommissær Pierre Krahenbuhl og hans rådgiver Maria Muhammedi, i tillegg til visegeneralkommisær Sandra Mitchell og stabssjef Hakam Shawan. De sistnevnte fratrådte begge sin stilling i juli.

Ifølge Al-Jazeera konkluderer den lekkede rapporten med at disse individene utgjør “en enorm omdømmerisiko for FN og at “deres umiddelbare fratreden fra organisasjonen må vurderes”. Dokumentet skal ha blitt lekket til det arabiske mediet fordi interne varslere skal ha mistet tålmodigheten med prosessen, ettersom rapporten og dens konklusjoner har vært kjent for FNs generalsekretær siden desember i fjor.

De konkrete anklagene mot de fire skal omhandle manglende respekt for blant annet FN-systemets reiseregler, der unntak har blitt den nye normen. Disse problemene skal ha eskalert etter at generalkomissær Krahenbuhl utviklet en “særlig interesse” for Maria Muhammedi, som han siden har oppnevnt til å bli hans personlige rådgiver. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her