Bjarte Bruland (48) er tidligere direktør ved Jøsisk museum i Trondheim og har vært faglig ansvarlig ved Jødisk Museum i Oslo. Han satt i det såkalte Skarpnes.utvalget 1996-97. foto: Helge Øgrim

Går i rette med Marte Michelet

Historiker Bjarte Bruland er svært kritisk til Marte Michelets omtale av Harry Koritzinskys kontakt med tyskerne under krigen. OPPDATERT: Michelet svarer.

Publisert Sist oppdatert

Michelets Den største forbrytelsen kom ut i 2014. Den ble en suksess og har formet mange leseres forståelse av hvem som handlet, og hvem som sviktet, da den tyske okkupasjonsmakten og Quisling utryddet halvparten av de norske jødene. Boka skal nå filmes.

Ved krigsutbruddet levde det litt over 2.000 jøder i Norge. Bruland har kartlagt skjebnen til de aller fleste av dem. I boka Holocaust i Norge, som er på 700 sider pluss omfattende noter, leverer han det han omtaler som en monografi i betydningen undersøkelse av et enkelt sakskompleks.

I forordet forteller han hvordan kraftanstrengelsen startet med at han så TV-dokumentaren Shoah på NRK i 1987. Få år senere snublet han over en bok med den ni timer lange filmens undertekster. Interessen for de norske jødenes skjebne ble til en hovedoppgave i historie i 1995, medlemskap i det såkalte Jødebo-utvalget som gransket konfiskasjonen av de forfulgtes boliger og eiendeler med sikte på en erstatningsordning, og nå altså denne boka.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS