En ny studie viser at tilliten til ens nærmeste omgivelser synker i Sverige, skriver Nina Hjerpset-Østlie.Foto: Pixabay
En ny studie viser at tilliten til ens nærmeste omgivelser synker i Sverige, skriver Nina Hjerpset-Østlie.Foto: Pixabay

Blir tilliten borte?

I Sverige viser nye undersøkelser svekket tillit i samfunnet i kjølvannet av stor innvandring. Har norske myndigheter en plan B hvis de samme tendensene skulle gjøre seg gjeldende i Norge?

Publisert Sist oppdatert

På svenske myndigheters årlige kriseberedskapsmøte i oktober 2016, diskuterte man viktigheten av at landets innbyggere har høy tillit til hverandre og myndighetene. Professor i kulturgeografi Per-Olof Hallin advarte der om at manglende tillit kan føre til sosial uro.

Minskende tillit gir seg helt konkrete utslag som ulike typer konflikter, som for eksempel at det offentliges representanter i form av tjenestepersonell som politi og ambulanse blir kastet stein på når de dukker opp. I tillegg slutter innbyggerne å anmelde kriminalitet fordi de uansett ikke regner med å få hjelp. Hallin understreket hvor viktig det er for myndighetene å jobbe for å beholde den tilliten som særlig de nordiske velferdsstatene er bygget på og avhengige av for å videreføres.

Annet hvert år blir undersøkelsen European Social Survey gjennomført, og mellom 20 og 30 europeiske land deltar. I 2014 viste den at nordiske borgere har generelt stor tillit til ulike politiske institusjoner, hvilket er ansett som en nødvendighet for et velfungerende demokrati. I Norge er tilliten til politiet høyest, etterfulgt av rettsvesenet og stortinget. I Statistisk sentralbyrås rapport heter det:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS