Nyhet

Blockchain-pionerer klare til å utfordre Facebooks hegemoni

Bilde: Wikimedia Commons / David Stankiewicz

Debatten om personvern på internett gir vind i seilene til nye teknologiselskaper.

Tirsdag møtte Facebook konsernsjef Mark Zuckerberg til høring i det amerikanske senatet for å svare for hvordan det kunne skje at brukerdata fra 87 millioner Facebook-brukere kom på avveie. I kjølevannet av den store diskusjonen om personvern på internett, er det allerede nå flere selskaper som tar mål av seg å spise av Facebook sin verdikjede.

Eie sin egen data

Et slikt selskap er det canadiske Skrumble Technologies som tar sikte på å tilby sikker kommunikasjon gjennom blockchain-teknologi. De opplever for tiden opplever stort interesse for sitt initiativ.

– Du må gjerne kalle meg gal, men jeg mange vil sette stor pris på muligheten til en mer privat Facebook-opplevelse hvor brukeren fullt ut eier sin egen data og fremdeles kan kommunisere med venner, uttaler Co-Founder Eric Lifson til Minerva.

De siste tre ukene har selskapet mottatt over 70 000 forhåndsbestillinger for betaversjonen av sitt produkt.

Blockchain-teknologi

Blockchain som først ble anvendt og popularisert gjennom kryptovaluaten Bitcoin har potensielt langt flere anvendelsesområder enn kun digital valuta.

Enkelt forklart er blockchain en desentralisert database. I forenklede termer kan du tenke på det som et excel-ark som er kopiert opp og distribuert på mange tusen, om ikke millioner, datamaskiner.

Fordelen med en slik tilnærmelig er at det i motsetning til tradisjonell databaseteknologi, hvor all informasjon er oppbevart på et sted, ikke finnes et enkelt punkt som ondsinnede aktører kan angripe for å manipulere informasjonen. Ei heller er det en sentral eier av informasjonen som kan misbruke den.

Når informasjonen er spredd på mange nok steder må en eventuell hacker angripe alle disse punktene simultant for å gjøre en redigering. Noe som skal være tilnærmet umulig fordi nettverkene benytter seg av avansert kryptografi for å beskytte informasjonen mot tyveri og manipulasjon.

Kryptert og desentralisert

Det er gjennom å videreutvikle denne metodologien at Skrumble Networks nå ser en mulighet til å utfordre Facebook sin meldingstjeneste, men med en helt annen filosofi.

– Vårt produkt og nettverk vil være både eid og drevet av brukerne selv. Det er den viktigste forskjellen. Med all data desentralisert og kryptert er det ingen sentrale aktører, som for eksempel Facebook, som kan benytte seg av informasjonen til uønskede formål, poengterer Lifson.

Rent teknisk vil Skrumble levere dette gjennom å stykke opp informasjon sendt mellom to parter i ørsmå krypterte biter, for å spre bitene ut til ulike deltagere av nettverket. Ingen av dem som oppbevarer informasjonen vil selv kunne få tilgang til den, men vil kunne bli premiert for å oppbevare informasjonen ved å tildeles enheter av nettverkets egen kryptovaluta, som kan brukes til å handle tjenester tilgjengelig i nettverket.

Kun eieren av en unik brukernøkkel vil være i stand til å hente ut korrespondansen. På denne måten blir informasjonen oppbevart trygt, uten å være avhengig av en sentral aktør som mellommann.

Skrumble tar mål av seg å utvikle teknologien til å kunne håndtere et vidt spekter av kommunikasjonstjenester fra enkle meldinger til videokonferanser. En beta-versjon av tjenesten vil bli tilgjengelig i vår.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden