Politikk

Blodsugerne

Nå snakker Rødt om parasitter igjen. Er Raymond Johansen enig med sin samarbeidspartner?

Rødts Bjørnar Moxnes kommer i Dagbladet onsdag 2. november med et karakterdrap på alle som driver kommersielle barnehager. Han kaller dem både «parasitter» og «feige». Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte over Moxnes’ argumentasjon.

For det første: Tror Moxnes at foreldre er komplett ignorante, uten anelse for hvordan deres barn har det i barnehagen? Det kan virke sånn, ut fra den elendighetsbeskrivelsen han gir av private barnehager. Private barnehager – både i Oslo, Bergen, Norge, Sverige og Danmark – er bedre likt blant foreldre enn de offentlige. Det viser brukerundersøkelser år etter år. Dessuten har de private lavere sykefravær, noe som er et stort gode både for barna og de ansatte. Bare spør foreldre med barn i kommunale barnehager hvor de ikke tar seg råd til vikarer ved sykefravær.

For det andre: Rødt fremviser en naiv tro på at det står en hær av ideelle aktører klare til å drive barnehager uten å tjene penger på det. Selvsagt er det flott om flere ideelle aktører kommer på banen, men vi forventer da ikke at noen skal utføre andre samfunnskritiske oppgaver, som innebærer å risikere egne penger, uten kompensasjon. Rødt tar – så vidt jeg vet – ikke til orde for at de som bygger veiene våre eller produserer maten vår eller tar vare på helsa vår skal gjøre investeringer uten mulighet for å få noe igjen for det.

For det tredje: Å omtale en hel bransje av ærlige, hardtarbeidende mennesker som har sett en mulighet for å løse en viktig samfunnsoppgave, eller tar risiko ved å stille kapital og arbeidskraft tilgjengelig, på en slik nedsettende måte, hører ingensteds hjemme.

Én ting er at Rødt fører denne linja. Men de er ikke alene i denne saken. De har fått fullt gjennomslag hos Arbeiderpartiet i Oslo. Spørsmålet er om Raymond Johansen og byrådet i Oslo også deler Moxnes’ nye linje. Står Arbeiderpartiet inne for denne æreskjellingen av det private næringslivet, som tross alt skaper de verdiene som velferdsstaten vår baserer seg på? Ønsker de også å skremme private initiativtakere og velferdsinnovatører så langt bort fra både barnehager og sykehjem, at de er garantert å unngå den plagsomme følelsen når det viser seg at kommunens tjenester kunne vært organisert bedre?

Det er i så fall svært dårlig nytt både for offentlige finanser og for kvaliteten på offentlige tjenester.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden