Blytung forklaring på kriminalitetsbølgen

Publisert Sist oppdatert

Den store kriminalitetsbølgen på 70-, 80- og 90-tallet var gjenstand for stor politisk debatt i USA. Etter at kriminalitetsbølgen begynte å legge seg har samfunnsforskere kastet seg inn i debatten om mulige forklaringer både på hvordan den oppsto og hvorfor den tok slutt. Alt fra økonomiske nedgangstider til crack-misbruk har fått skylden for økningen, mens Giulianis nulltoleransepolitikk, abortloven(!) og demografiske endringer har fått æren for at kriminaliteten har gått ned. Men i senere tid har flere forskere pekt på en uventet forklaring: Den enorme økningen av bly i miljøet som følge av blytilsetning i bensin. Kriminalitetsbølgen i USA og mange andre land følger ganske nøyaktig tyve år etter at blytilsetning ble vanlig, og dabbet av omtrent tyve år etter at blytilsetning ble faset ut. 

Det er allerede kjent hvilke ekstremt negative konsekvenser blyforgiftning har på enkeltindivider, i form av hjerneskader, hyperaktivitet og ukontrollerbart sinne. Det disse forskerne har gjort er å korrelere kriminalitetsstatistikken med statistikk som viser variasjoner i blyforurensning. 

Mother Jones har en god oversiktartikkel. Wired forteller historien om hvordan blytilsetningens skadevirkninger første gang ble dokumentert. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her