Boikott Arendalsuka (og Alliansen)!

Arbeiderpartiet vurderer å boikotte Arendalsuka hvis partiet Alliansen får delta. Høyre og andre partier bør følge opp, og punktere en festival som åpenbart ikke har det moralske kompasset i vater.

Publisert   Sist oppdatert

Arbeiderpartiet truer med å boikotte årets Arendalsuka hvis partiet Alliansen får delta med stands og markeringer. Dette melder Dagbladet i dag.

Arendalsuka er en årlig festival hvor den mellomstore sørlandsbyen fylles med politiske partier, stands og debatter, lobbyister og helt sikkert nysgjerrig lokalbefolkning. En festival for politiske nerder, med andre ord. Eventuelt en se-og-bli-sett-arena for folk som vil opp og frem i den bransjen.

Alliansen er et parti som fremstår som lite annet enn lederen Hans Jørgen Lysglimt Johansen selv. Det har en puslete oppslutning, som ikke matcher lederens selvbilde. Særlig på twitter (og i noen videoer fra solkysten) har lederen spredt antisemittiske konspirasjoner og annet jødehat, samt anklaget demokratisk valgte politikere for landssvik.

Han har oppfordret til voldelig revolusjon i Sverige, og når han ikke sier det samme om norske forhold, er det ifølge ham selv fordi ytringen er ulovlig.

Europas skamplett

Flere partier bør følge Arbeiderpartiets eksempel. En vitenskapelig konferanse for fysikere er ikke lenger vitenskapelig hvis folk som tror på flat jord, inviteres på likefot med forskere. En festival for politisk debatt er ikke lenger det hvis man ikke setter noen krav til hva som kvalifiserer som «politisk meningsbrytning».

Hvis et énmannsparti for Holocaust-fornektelse og voldelig revolusjon inviteres på linje med politiske partier, gjør man festivalen om til noe seriøse politikere bør la være å gi legitimitet.

Det industrielle massemordet på jøder i holocaust er grundig vitenskapelig bevist, og familier lever fremdeles med sårene fra 30- og 40-tallet. Og med konspirasjonene og truslene. Den tyske forbundskansler Angela Merkel har nylig påpekt at ikke en eneste jødisk institusjon i Tyskland er uten politibeskyttelse.

Dette er Europas skamplett, versjon 2.0. Hatet lever videre, mer enn 70 år etter annen verdenskrig. Det er i denne konteksten Lysglimt twitrer, og det er i denne konteksten Arendalsuka velger å behandle Alliansen som en hvilken som helst litt frekk samfunnsdebattant.

Det vil si: Arendalsuka er klar over at «Alliansens og Sians retorikk går langt i å oppfordre til vold». Retorikken går nemlig ikke «så langt» at festivalen finner det riktig å utestenge dem. Litt oppfordring til vold må vi jo kunne leve med – eller?

Velfortjent boikott

Arendalsuka har helt sikkert gitt en økonomisk vitamininnsprøytning til lokalt næringsliv, ikke minst hoteller og spisesteder, samt dem som vil profilere regionen. Festivalen har nok også gavnet lokale ildsjeler og folk som leier ut hus til folk fra tilreisende organisasjoner, mediehus og partier.

Hvis et stort og sentralt parti som Arbeiderpartiet nekter å delta, vil luften sive ut av denne ballongen, som i mange år har vært Norges svar på Almedalsveckan i Sverige og Folkemødet på Bornholm i Danmark. Hvis Høyre og flere partier følger opp, vil arrangementet punktere enda mer og bli enda mer irrelevant.

Det fortjener Arendalsuka hvis de ikke tar klar avstand fra hatefulle grupper som Alliansen. Det handler ikke om knebling. Det handler om et visst redaktøransvar for hva som er relevant og ikke, hva som er sannferdig og ikke – samt et historisk ansvar som europeere for å bekjempe det tankegodset som drepte seks millioner jøder under annen verdenskrig.

Jøder og andre minoriteter vil sannsynligvis kvie seg for å ta fullt og helt del i Arendalsuka hvis Alliansen får markere seg på festivalen.

Er det lettere for Arendalsuka å leve med det, enn at Lysglimt og andre rasister må pakke sammen et telt og avblåse hatske og uvitenskapelige markeringer?