Trump vil måtte konfrontere teknologigigantene, mener Niall Ferguson i sin nye bok.
Trump vil måtte konfrontere teknologigigantene, mener Niall Ferguson i sin nye bok.

Nettverksbygging skaper historie i Niall Fergusons nye bok

Historikeren og høyresideguruen skriver om torg og tårn gjennom historien.

Publisert

Det er kveld, vi befinner oss antakelig på et fasjonabelt sted på Manhattan, og Niall Ferguson er på boklansering og minglefest. Festen er til ære for kommentatoren og Reagan-taleskriveren Peggy Noonan, men den internasjonalt kjente historikeren og høyresideguruen er der på invitasjon fra sin gamle studiekamerat John Micklethwait, som var redaktør i The Economist før han gikk over til Bloomberg News. Vert for det hele er Michael Bloomberg, den tidligere New York-ordføreren som på denne tiden vurderte om han skulle stille som presidentkandidat i USA.

I løpet av kvelden hilser Ferguson også på omtrent ti andre personer, alle kjente og mektige personen innen næringsliv, stat og medier. Hver av dem er noder i et nettverk som går på tvers av verdens viktigste institusjoner. Kommer man fra utsiden og får sneket seg til en titt på innsiden av slike forsamlinger, blir man gjerne forbløffet over hvordan alle som er noe tilsynelatende kjenner hverandre. I et lite land som Norge er det nok enda mer merkbart.

Institusjonene som betaler lønne til disse menneskene, er derimot ikke nettverk. De er hierarkiske organisasjoner. Historiske endringer skjer gjerne når nye krefter får kontroll over organisasjonene. Opp gjennom historien har nettverk i forskjellige former derfor alltid forsøkt å utfordre de stabile og hierarkiske institusjonene. Nettverk i form av handelsruter, boktrykkerkunsten eller Facebook kan enten utnyttes av eller undergrave institusjonene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS