KULTUR

Er jeg woke, professor Matlary?

Janne Haaland Matlary advarer i sin nye bok Demokratiets langsomme død – den nye intoleransen mot identitetspolitikk, kjønnsideologi, kanselleringskultur og «woke»-bevegelsen. Sammen utgjør de noen av demokratiets største trusler. Mon det …

Publisert Sist oppdatert

I utgangspunktet burde jeg være professor Matlarys våpendrager. Jeg er en kristen. Jeg ser meg selv som politisk konservativ. Jeg har studert Thomas Aquinas og skrevet avhandling om naturretten. Jeg er bekymret for en sekulær kultur som ikke tar vare på – eller forstår – sine røtter. Og likevel ender leseopplevelsen med en bekymring om at Matlary ser meg mer som trussel enn meningsfelle.

Vel, hva hun mener om meg, er neppe interessant for andre enn meg selv og mine nærmeste, så jeg skal ikke plage leseren med det. Men mine innsigelser, som jeg i det følgende skal forsøke å legge frem så saklig og balansert som mulig, sier samtidig noe interessant om hennes argumentasjon og i videre forstand om den kulturkamp (av enkelte kalt kulturkrig) som hun mener vi befinner oss midt oppi. Skal vi snakke om krig, er det – som Platon påpekte i sin Alkibiades-dialog – uhyre viktig at vi definerer fienden riktig, og ikke gjør venn til fiende. Det er her jeg frykter hun står i fare for å trå feil.

Alt det vi har mistet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS