BØKER

Carl Henrik Knutsen gir en oversikt for demokratiforskningen slik den står i 2021 med boken Demokrati og diktatur.
Carl Henrik Knutsen gir en oversikt for demokratiforskningen slik den står i 2021 med boken Demokrati og diktatur.

Demokrati på vektskålen

Professor Carl Henrik Knutsens bok gir en grei innføring i demokratiforskningen og vil forhåpentlig inspirere flere til å fordype seg ytterligere i stoff om demokrati og andre styreformer.

Publisert

Det er kommet mye dommedagslitteratur på demokratifeltet. Det er forfriskende med litt avveksling fra dommedag og heller få en sammenligning av demokrati med andre styreformer. Det er nettopp det Carl Henrik Knutsen, en av landets fremste demokratiforskere, gjør med boken Demokrati og diktatur.

Knutsen benytter seg blant annet av storslått arkitektur når han gjør sine sammenligninger. I den førmoderne verden ble det bygget slott i ikke-demokratiske samfunn. Skyskraperne synes å være vår tids slott, og professor Knutsen ser følgelig på hvordan høyhusene bygges i både demokratier og ikke-demokratier. Knutsen finner at det i demokratier bygges flere skyskrapere i rike land enn i fattige, mens det i ikke-demokratier bygges flere slike bygg enn i demokratier og da mer uavhengig av velstandsnivået.

Som en kuriositet viser statsviteren Knutsen til at det ikke finnes en eneste skyskraper i Norge. Høyden må være minst 150 meter, og Oslo Plaza er på 117 meter. Undertegnede kan imidlertid orientere Knutsen om at det heller ikke finnes noen skyskraper i Alaska. Hvor relevant denne digresjonen er, kan leseren undre seg over. Norges hovedstad og største by ligger ved ca. 60°N. Det innebærer at ved vintersolhverv kommer ikke solen høyere enn 7° over horisonten (ca. avstanden i breddegrader til polarsirkelen), noe som gir svært lange skygger fra nettopp slike bygg. Antyder Knutsen at i det tenkte parallelle universet med Norge som ikke-demokrati eller diktatur ville styresmaktene ønsket å skyggelegge sin befolkning?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS