KULTUR

De moderne feministene bryr seg lite om egne blindsoner

Det er i hvert fall inntrykket mitt etter å ha lest Jenny Jordahls siste bok.

Publisert

Ikke for det, altså. Er jeg snerpet? av Jenny Jordahl, som i disse dager utkommer hos Gyldendal, er en ganske sympatisk bok. I boken leser Jordahl 1938-årgangen av Alle kvinners blad og trekker ut smakebiter på de viktigste temaene, for eksempel «flirt og singelliv», og kommenterer utklippene med egne tegninger.

Utklippene fra Alle kvinners blad er både komiske, absurde og nærmest grufulle. Et eksempel på sistnevnte er fortellinger fra ensomme kvinner oppi årene som har slitt hele livet med ungeflokk og noen ganger manglende ektemenn. Et annet eksempel er en av de anbefalte kurene for fedme: massasje og kjevle. Man vet ikke om man skal le eller gråte. Jordahls tilhørende strektegninger, som her nærmer seg karikaturer, av kvinner som smører koldkrem i ansiktet, kjevler lårene eller masserer dobbelthaken, tar fint på kornet hvordan det er å lese 1938-årgangen av Alle kvinners blad med våre øyne: Vi humrer og tror knapt det vi ser.

Men selv om dette i og for seg er spennende og morsomt nok, forblir Er jeg snerpet? en litt kjedelig bok. Jeg tror det er fordi det meste ikke er noe særlig overraskende, og fordi Jordahls tegninger ikke tilfører så mye mer enn en smule komikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS