SPALTIST

Slår til høyre og venstre om formuesskatten

Ole Gjems-Onstads nye bok «La gründerne flytte» gir en grundig gjennomgang av hvordan formuesskatten fungerer, og hvordan andre land har innrettet seg.

Publisert Sist oppdatert

Professor i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad, har skrevet bok om formuesskatten. Boken er gitt ut på Cappelen Damm Akademiske og går gjennom alle sider ved formuesskatten og det som finnes av empiri og utredninger. Men boken er også polemisk. Tittelen, La gründerne flytte, peker på at formuesskatten er skadelig for gründervirksomhet. Ifølge Gjems-Onstad bidrar den til at vi ikke får Ikea, Spotify eller andre store norskutviklede selskaper.

For den som gjerne vil vite hvordan formuesskatten fungerer, er boken pedagogisk lagt opp. Den viser tydelig at regningen for skatten ender i bedriftene som eies, selv om skatten er en personskatt. Gjems-Onstad går også gjennom hvordan utbytte, avkastning og formuesskatt henger sammen og hvorfor det i praksis gir nordmenn en ulempe i forhold til utlendinger når det gjelder avkastningskrav. Utlendinger har på grunn av formuesskatten mulighet til å betale mer for norske bedrifter enn det nordmenn kan.

Gjems-Onstad slår til høyre og venstre, og tar også et oppgjør med norske akademikeres og journalisters svake forståelse av formuesskatten. Venstresiden «forstår» ikke at formuesskatten hindrer verdiskaping og gründere av suksessfulle bedrifter, mens journalister ikke skjønner sammenhengen mellom bedriftene og eierne og hekter seg på retorikken om «nullskatteytere». Høyresiden har ifølge Onstad først skuslet bort en «vekslemulighet» ved å innføre utbytteskatt, uten å ta bort formuesskatten, og deretter i regjering brukt syv år på å redusere satsen, men samtidig øke verdsettelsesgrunnlaget for næringseiendom, slik at totalt betalt proveny er uendret.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her