BØKER

Reis deg opp, og drep først

Den som leser Ronen Bergmans massive bok om Israels bruk av målrettede drap, får innblikk i et svært omfattende, effektivt og dødelig etterretningsvesen.

Publisert Sist oppdatert

Den franske statsmannen og opplysningstidspolitikeren grev Mirabeau skal ha sagt om Preussen at det ikke var en stat med en hær, men en hær som hadde en stat.

Mange kritiske røster vil i dag hevde at noe lignende kan sies om staten Israel. Den som leser Ronen Bergmans massive bok om Israels bruk av målrettede drap, får i alle fall et godt inntrykk av hvor dypt i statens røtter et omfattende, effektivt og dødelig etterretningsvesen stikker i det lille landet klemt inne mellom tre kontinenter. Det er ikke overraskende at Israel har måttet ty til vold for å overleve som stat, hvilket flere eksistensielle kriger med nabolandene bærer vitne om. I tillegg har den mye omtalte interne konflikten med palestinerne skapt stor lidelse for begge parter.

Bergmans bok er strukturert omkring historien bak de rundt 2700 tilfellene av likvideringer sanksjonert av Israel for å ivareta rikets sikkerhet, i hovedsak gjennomført av den interne sikkerhetstjenesten Shin Bet, militærets etterretningstjeneste Aman og det beryktede (og formelt sivile) byrået Mossad. Målene har vært alt fra terrorister og sentrale skikkelser i Hamas og PLO til vitenskapsfolk som har bistått i fiendtlig innstilt våpenproduksjon i Israels naboland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her