SPALTIST

Det er befriende å lese en forfatter som Johan Norberg, skriver Mathilde Fasting.
Det er befriende å lese en forfatter som Johan Norberg, skriver Mathilde Fasting.

Åpenhet avgjør suksess

Hypotesen i Johan Norbergs siste bok er at velstand skapes gjennom åpenhet og samhandling, ikke proteksjonisme.

Publisert

Den svenske idéhistorikeren Johan Norberg er ute med ny bok. Open: The Story of Human Progress handler om verdier som bidrar til eller som hindrer menneskelig fremgang. Forutsetningen er åpenhet. Land som historisk har vært åpne for nye impulser og har handlet med andre, har klart seg mye bedre enn land som har lukket seg.

Liberale, åpne demokratier er altså best, selv om de ikke lykkes med alt. Det er befriende å lese en forfatter som Johan Norberg. Han er idéhistoriens Hans Rosling, en som mener at glasset er halvfullt, ikke halvtomt, men som likevel ikke er naiv i sin tro på samfunnsutviklingen.

For 15 år siden kom boken Da mennesket skapte verden. Den handler om økonomisk utvikling og kapitalisme. Leonardo da Vincis vitruviske mann pryder forsiden. Den var, ifølge Norberg, en protest mot en New York Times-liste over journalismens «greatest hits»: krig, revolusjon, militærkupp, naturkatastrofer og despoter, men den hadde ikke med klima. I dag vil Norberg gjerne skrive en oppfølger, og der skal klima inkluderes. Norberg har tro på at markedsøkonomien og teknologi vil løse mye, men han ser at prising av skadelig klimaaktivitet må til.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS