KULTUR

Foto: Tiden norsk forlag
Foto: Tiden norsk forlag

Overalt bor det folk

Politikere har gjort seg blå, røde og grønne på å minne om at det bor folk i hele landet. Nå forsøker to bøker om norske kommuner å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

La oss forsøke å beskrive en følelse. Du sitter i en farkost i fart, la oss si bil eller tog, og farer gjennom et tettsted. Blikket fester seg ved et hus eller en boligblokk. Plutselig slår det deg. Her bor det faktisk folk! I alle stuene, badene og soverommene går det folk og lever livene sine. Det er en følelse av tomhet og fylde, av nærhet og avstand, som i rette omstendigheter kan være ganske sterk. Et slags sidelengs perspektiv som virker veldig meningsfylt der og da. Dessverre er lærdommen av slike opplevelser, når hjernen får summet seg, ganske banal. Det bor tross alt folk overalt.

Nylig har vi lagt bak oss en valgkamp som til dels handlet om nettopp dette. Det bor folk mange steder. Deres tanker om vei, park, sykehjemstilbud og kunstsiloer har kommet til uttrykk gjennom de mekanismer demokratiet har tegnet opp. Og politikere har gjort seg blå, røde og grønne på å minne om at det bor folk i hele landet.

Derfor er det jo litt artig at det i samme periode også kom ut to bøker som på ulikt vis forsøker å si det samme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her