KULTUR

Skikk og bruk er viktigst når alvoret tynger

Sigrid Sollund minner oss om at skikk og bruk er mer enn bare et sosialt smøremiddel.

Publisert Sist oppdatert

Sigrid Sollund har skrevet en bok om skikk og bruk med undertittelen «praktisk folkeskikk for moderne mennesker». Javel, men hva med oss som ikke er så moderne? Vi har nok mye å lære likevel. Sollunds pragmatiske tilnærming er nok det beste vi kan håpe på hvis ønsker at folk flest skal samle seg om hva som er god folkeskikk. Skikk og bruk handler ikke om å vise pekefinger mot folk som ikke kan kle seg riktig i teateret eller spise fint med kniv og gaffel i dannede selskap, ifølge Sollund. Dette kan minne om konservative tanker om fellesskap: skikk og bruk handler om å gjøre folk trygge. Det smører sosiale relasjoner, fellesskap fungerer bedre og mulighetene til å bli inkludert er enklere hvis folk flest kjenner til skikk og bruk.

«Vi lever i en brytningstid» er en standard frase som forfattere bruker for å understreke at nettopp det de er opptatt av er viktig. Sollund snur på frasen og forklarer godt hvorfor hun har skrevet bok:

«Vi lever alltid i en brytningstid. Vi trenger bestandig felles regler for hvordan vi skal oppføre oss, nettopp fordi samfunnsendringene gjør oss usikre på hva som er rett og gal oppførsel.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her